Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вулин о циљевима Запада 2022: Тражиће да признамо Косово и да се свуда одрекнемо Срба и Русије

© Sputnik / Лола Ђорђевић Александар Вулин
Александар Вулин - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2022
Пратите нас
Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин каже да очекује да ће се у 2022. наставити притисци на Србију да призна Косово, одрекне се савеза и пријатељства са Кином и Русијом и допусти ревизију Дејтонског споразума.
"Од нас ће се, као и свих ових година, тражити да признамо Косово и да престанемо да на било који начин, под образложењем немешања у унутрашње односе, заступамо интересе српске заједнице без обзира где Срби живели'", каже Вулин за Танјуг.
Сматра да се притисци могу очекивати и зато што улазимо у изборну годину, а велике силе, каже, увек покушавају да изазову дестабилизацију Србије.
'"Циљ сваког мешања међународне заједнице у наш политички живот и изборе јесте рушење Александра Вучића или бар његово слабљење", сматра Вулин.
Оно што улива наду је, како каже, то што је председник Србије Александар Вучић показао да је у стању да издржи све те притиске и подсећа да Вучић није хтео да уведе санкције Русији 'по цену политичког опстанка'.
"А шта би било да је то урадио, како бисмо се ове зиме грејали, пошто би био гас за нас и како би дошао да није направљен гасовод због којег су председнику Вучићу претили сви, од Европљана до Американаца. Захваљујући том гасоводу и што нисмо увели санкције ми данас имамо гас не само најјефтинији у Европи него и у довољним количинама, а тиме нико не може да се похвали", истиче Вулин.
Оцењујући ситуацију у региону, каже да је забрињавајућа, а да посебно брине инертност и ћутање међународне заједнице која, како каже, не жели мир и стабилност на Балкану и допушта да се настави дестабилизација региона, од покушаја укидања Републике Српске до стварања велике Албаније.
Вулин каже да бројни неодговорни политичари покушавају да промене ствари које се 'не смеју и не могу мењати', као што су истина о јасеновачком геноциду, страдању српског народа у Олуји и Бљеску, схватања српског народа да у Сребреници није био геноцид.
"'Не можете да претите српском народу да ћете укинути Републику Српску и да је то сасвим у реду. Не можете Србима у Црној Гори забранити да пишу својим писмом, да имају своју цркву и одлучују сами о себи. Не можете да не спроводите Бриселски споразум на КиМ. То ме забрињава и зато нисам оптимиста'", наводи Вулин.
На питање да ли види излаз из политичке кризе у БиХ, Вулин истиче да међу балканским народима нико не жели сукоб, а Срби поготово, али сматра да је међународна заједница неискрена и да не жели мир и стабилност на овим просторима.
Ипак, оно што му, како каже, улива какву-такву наду је што су се у ЕУ почели јављати гласови који, примећује Вулин, говоре да треба разговарати са Србима и да треба размислити о модификацији или чак укидању Инцковог закона који је све ово и покренуо.
"Инцков закон је био освета свим народима у БиХ. (Валентин) Инцко није заволео БиХ, БиХ није заволела њега, па је неколико дана пре краја мандата донео закон који је дубоко посвађао сва три народа. И оно мало рана што су залечене, поново су се отвориле и почеле да крваре. То је урадио намерно и плански, са идејом да остави БиХ потпуно дестабилизовану и нефункционалну и да покуша да од Срба направи кривце за све'", сматра Вулин.
На констатацију да су последњих месеци учестали упади косовских јединица РОСУ у српске средине на КиМ и питање каква је процена наше полиције о безбедности Срба у јужној покрајини и може ли и шта српска полиција да учини на повећању њихове безбедности, Вулин каже да у складу са Резолуцијом 1244 полиција није физички присутна на КиМ, али да и те како води рачуна о безбедности Срба који живе на том простору.
Додаје да је МУП један од државних органа који је највише у комуникацији са Србима на КиМ и подсећа да су у централну Србију измештене полицијске управе са простора КиМ.
"Безбедносно покривамо простор КиМ и водимо рачуна о ономе што се тамо дешава. Увек смо спремни да помогнемо као што се видело када је Курти извео специјалце на север КиМ и када је наша Жандармерија била у приправности да реагује кад нареди председник Вучић. Информисани смо, знамо за Куртијеве планове и најаве различитих акција које су по правилу усмерене само на узнемиравање српског становништва", наводи Вулин.
Додаје да је на простор КиМ, где је управа Приштине, 'ендемски корумпирани простор и да највећи део криминалних нарко кланова и плаћених убица долази са тог простора.
"Једино што свих ових година раде је што ухапсе понеког Србина и ухапсе га, као у Штрпцу, под оптужбом за корупцију. А са ким су они то корумпирани, је ли био неки Шиптар у тој корупцији или су Срби то између себе радили? Кад је Шиптар на Косову ухапшен због корупције? Више их је ухапшено у Швајцарској, Немачкој и онда причају о борби против криминала", закључује Вулин.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала