- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Амерички амбасадор у БиХ: „Ово је упозорење, наставићемо“

CC0 / Wikipedia/U.S. Department of State / Ерик Нелсон
Ерик Нелсон - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2022
Пратите нас
Амерички амбасадор у БиХ Ерик Нелсон изјавио је данас да се увођењем санкција САД српском члану Председништва БиХ Милораду Додику „истиче посвећеност америчке администрације Западном Балкану“ и „позивају на одговорност они који подривају Дејтонски мировни споразум и учествују у коруптивним активностима“.
Нелсон је навео да су данашње акције САД „упозорење онима који би могли бити претња суверенитету БиХ“ и да „дестабилишуће деловање Додика и његова корумпираност представљају претњу стабилности БиХ, али и целе регије“.
Амерички амбасадор је у видео изјави објављеној на Фејсбук страници амбасаде, такође, рекао да корупција представља егзистенцијалну претњу за БиХ.
„Наставићемо да анализирамо које су додатне санкције неопходне да би се борило против ендемске корупције која подрива потенцијал ове земље“, рекао је Нелсон.
Он је истакао да ће САД „без оклевања деловати против оних који се баве корупцијом, дестабилизацијом и поделама на рачун грађана БиХ, као и против оних који омогућавају или помажу овакво понашање сопственим активностима и активностима компанија и пословних субјеката које користе“.
Говорећи о санкцијама Стејт департмента посланику у парламенту БиХ из Покрета демократске акције Мирсаду Кукићу и бившем председнику Врховног судског и тужилачког савета БиХ Милану Тегелтији, Нелсон је изјавио да су они својим деловањем „подривали владавину закона и поверење јавности у демократске институције власти и јавне процесе“.
Министарство финансија САД увело је данас санкције Милораду Додику због, како тврде, његових „коруптивних активности“ и „претњи по стабилност и територијални интегритет БиХ“, као и Алтернативној телевизији (АТВ) из Бањалуке, за коју се тврди да је под контролом Додика.
Санкције предвиђају блокаду имовине и интереса који се налазе у Сједињеним Државама или у поседу или под контролом америчких грађана.
„И Додик и Тегелтија и Кукић су сви бесрамно злоупотребили свој положај за сопствено богаћење, за богаћење својих породица и политичких истомишљеника, те мрежа подршке које користе“, рекао је амбасадор САД, пренео је Танјуг.
Министарство финансија САД у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2022
РЕГИОН
Америка увела санкције Милораду Додику и бањалучкој Алтернативној телевизији
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2022
РЕГИОН
„Ако мисле да ће ме овако дисциплиновати грдно се варају“: Додик о америчким санкцијама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала