- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Берлин и Вашингтон имају различите ставове по питању испоруке оружја Украјини

© AP Photo / Efrem LukatskyУкрајинска војска
Украјинска војска - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2022
Пратите нас
Министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок изјавила је да САД и Немачка имају различите ставове када је реч о испоруци наоружања и војне опреме Украјини.

„Дозволите ми да јасно прецизирам да имамо свој, другачији став по питању испорука оружја Украјини“, изјавила је Бербокова на прес-конференцији након састанка у Вашингтону са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном.

Блинкен је пре тога рекао да ће САД наставити да пружају војну помоћ Украјини наредних недеља и месеци, те да могу да повећају испоруке у случају ескалације. Како је додао, амерички председник Џо Бајден саопштио је то и руском председнику Владимиру Путину.

Решавање ситуације у Украјини

Немачка министарка је такође саопштила да Немачка и САД инсистирају на потреби политичког решавања ситуације на граници Украјине, те да је Берлин уверен да питања која се тичу европске безбедности треба решавати уз учешће ЕУ.

„Једини излаз из те кризе је дијалог и ми смо једногласни у томе“, истакла је Бербокова, додајући да не постоји алтернатива политичком решењу ситуације, те да „то треба пренети руској влади“.

Немачка, као и САД, сматра да поступци Русије, који нарушавају суверенитет Украјине, „треба да имају озбиљне последице“, прецизирала је министарка.
Такође је додала да „никакве одлуке које се тичу европске безбедности не могу да се решавају без учешћа европских партнера у преговорима“.
Блинкен је одговорио да САД намеравају да обезбеде потпуно учешће Европе у предстојећем дијалогу са Русијом о регионалној безбедности.
Подсетимо, у децембру је министар одбране Украјине Александар Резњиков оптужио владу Немачке да је спречила да Кијев набави пушке великог калибра за уништавање беспилотних летелица преко Агенције НАТО-а за подршку и набавку.
У последње време Запад оптужује Русију да припрема инвазију на Украјину и да у прилог томе иде и чињеница је Москва значајно појачала војно присуство код граница Украјине. Русија одлучно одбацује те оптужбе као неосноване и опасне и истиче да војне снаге премешта на својој територији у складу са Уставом а да Запад све то користи као изговор за даље ширење на Исток.
Председник Украјине Владимир Зеленски и бивша немачка канцеларка Ангела Меркел, 2019. година - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2021
РУСИЈА
Немачки медији: Меркелова лично блокирала испоруку оружја Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала