- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик о америчким санкцијама: „Показују њихову немоћ“

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2022
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је у Бањалуци да најављене санкције Америке нису Свето писмо и да на тај начин они, како је оценио, показују своју немоћ.
Додик је рекао да је индикативно да се министарка спољних послова у Савету министара БиХ Бисера Турковић, која је најавила да ће америчке санкције бити саопштене у поподневним сатима, понаша као њихов портпарол.
Наводећи да нема намеру да аплицира за америчку визу, Додик је истакао да то не би учинио ни када би му рекли да ће му укинути санкције под којима је већ годинама.
Додик је констатовао да на санкцијама раде муслимани и Американци заједно, као и неки њихови медији.
„Санкције то је више њихова немоћ, али је свакако индикативно да се Бисера Турковић понаша као портпарол тих субјективитета“, казао је Додик.
Када је Америка у питању, до санкција ће вероватно доћи, рекао је Додик, оцењујући да се Американци понашају арогантно.
„Санкције нису Свето писмо. Немам намеру да тражим визу за САД, па макар ми сутра укинули санкције“, поручио је Додик.
Казао је и да не може да замисли земљу у којој се, како наводи, попут Турковић, министри радују санкцијама за своје грађане.
„Крајње је време да почнемо да именујемо специјалне изасланике да се боре против корупције у Америци, или Британији, да почнемо да ми њима уводимо санкције“, рекао је Додик, уз напомену да је то сарказам.
Коментарисао је и најављене протесте у Бриселу и другим европски земљама и Канади, које организују Бошњаци у дијаспори.
„Када видимо да муслимани организују протесте широм света, важно је да пошаљемо поруку 9. јануара”, рекао је Додик, који је поново позвао грађане Републике Српске на прославу Дана Републике
Додик је говорио испред зграде Владе Републике Српске, где је присуствовао донацији санитетских возила владе здравственим установама у Српској.
Говорећи о наредним корацима у смислу политичких активности, Додик је рекао да у ову годину улази са жељом да Републици Српској врати уставни положај.
Као главни циљ је навео повлачење Закон о негирању геноцида и одлуке Уставног Суда БиХ о пољопривредном земљишту и шума Српске, у супротном се, поручио је, неће никада вратити у институције БиХ.

.„Начин на који би се могли ми вратити у заједничке институције, јесте да се из правног промета повуче, укине тзв. Инцков закон“, рекао је Додик.

Поновио је да, уколико до тога не дође, никада се представници Републике Српске неће вратити у институције БиХ, пренела је сарајевска Н1 телевизија.
„За нас је БиХ велика невоља, и велика регресија, нити је могуће направити нешто позитивно. Зато ми као сазрео народ имамо право да тражимо свој статус“, рекао је Додик.
Бисера Турковић - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2022
РЕГИОН
Бисера Турковић: Санкције САД биће објављене данас
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2021
РЕГИОН
Додик: С једним малим Милорадом Додиком обрачунава се цела Америка
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
РЕГИОН
Додик одговорио на нове америчке претње санкцијама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала