- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

ЕКСКЛУЗИВНО Стиже ново предсказање др Нелета Карајлића: Сами ћете сконтат' у „Сложној браћи“ 2!

© Фото : Уступљено Спутњику, Marjan Apostolovicдр Неле Карајлић
др Неле Карајлић - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2022
Пратите нас
Прва епизода серије „Сложна браћа – The Next Ðeneration“ емитована је само на Суперстар каналу тако да је велики број људи није гледао, али ће 8. јануара бити емитована на „Првој“, телевизији са националном фреквенцијом, каже за Спутњик аутор „Сложне браће“ др Неле Карајлић.
„Реакције су изненађујуће позитивне, сви су одушевљени преокретом јер су очекивали да ће то бити нека врста римејка, како се то каже на старословенском, старе серије, али ово је потпуно нова генерација, управо онолико другачија колико смо ми били другачији кад смо били млади у односу на данашњу. Неки људи блиски мени али веома критични и према мени и према мом раду, одушевљени су серијом што ми је јако важно и много ми је стало до тога“, истиче др Неле.

Глумци – погодили смо све

У првој епизоди било је најважније полако упознати публику са ликовима, а да се у том упознавању потроши што мање времена. Тај посао завршили су „заиста невероватни“ глумци.
„Мислим да је најјачи квалитет серије кастинг, бирање глумаца. И прошла серија је имала величанствене глумце, нарочито Чобија, али овај пут смо у кастингу, што се каже - погодили све“.

Метафора Босне – минско поље

У првом серијалу од пре 25 година сви главни ликови су страдали у експлозији минског поља, „баш као што то у Босни обично бива, као нека метафора“, подсећа Неле.
„Међутим, понеке од тих глумаца смо звали да играју као специјални гости неке друге улоге, али две улоге из прве серије смо провукли и у овај серијал. То су Чорба, онај племенити, сталожени човек који контролише паркинг испред кафане и Нана која је симбол нечега што се никад не мења. Напросто, нешто што никад не умире, метафора свега онога што је на нашем тлу вечно“.

Свака епизода прича своју причу

Серија је састављена од 12 епизода, а свака од њих има своју причу и драматуршки се разликује од прве сезоне у којој је седам епизода било повезано једном причом.
„У оно време постојала су два или три програма и људи су могли да гледају једном седмично једну серију и да прате догађања у наредних седам седмица. Данас је потпуно другачија слика. Људи гледају 50 серија одједном и ако кренеш са емитовањем серије једном седмично једну епизоду, доћи ћеш у ситуацију да ће људи заборавити шта су гледали пре седам дана пошто су у међувремену гледали још десет серија. Касније, кад се буде експлоатисала серија за пет, десет, 30 година, ја се надам, биће свеједно да ли гледаш прву, другу, пету, седму, девету или дванаесту епизоду“.

Нострадамус форе: Сами ћете сконтат'

На питање да ли у серији има неко његово чувено пророчанство, др Неле Карајлић одговара: „Рецимо да ће те то сами сконтат'.
© Фото : Уступљено Спутњику, Marjan ApostolovicДр Неле Карајлић
Др Неле Карајлић - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2022
Др Неле Карајлић
А да ли то значи да можемо рачунати на његове чувене „Нострадамус форе“?
„На неки начин, да.“

Јури нас Вивалди за ауторска права

Заједнички пројект „Рок ел класико“ са Стефаном Миленковићем се захуктава како се ближи велики концерт на Ташмајдану, 21. јуна.
„Ширимо репертоар, мешамо све што се може помешати да би се добио добар коктел. Већ су нам се за ауторска права жалили и Чајковски, Бах и Стравински, а очекујемо ускоро да ће се и Вивалди јавити да тражи своја ауторска права јер смо и њега искористили за песму која се зове 'Звезда над Балканом'. То је једно узбудљиво путовање у будућност и прошлост музике и мислим да ће то бити нешто јединствено не само код нас“.
Нови роман, како каже, још увек ферментира у његовој глави.
„Да сам човек који има неколико живота, сигурно бих га завршио. Просто је неправда учињена према мени и многим људима сличним мени што дан има само 24 сата“, закључио је Неле.
Ненад Јанковић познатији по свом надимку Др. Неле Карајлић - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2016
Планета је оронула кућа пуна пијаних кабадахија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала