- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ескобар: Америка неће оклевати да користи санкције

© Фото : Youtube/House Foreign Affairs Committee/PrintscreenГабријел Ескобар, амерички изасланик за Балкан
Габријел Ескобар, амерички изасланик за Балкан - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе неће оклевати да користе санкције како би послале снажну поруку корумпираним актерима и онима који дестабилизују регион, поручио је специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар.
Ескобар је, у интервјуу агенцији МИНА, навео да лидери Западног Балкана морају да раде у интересу грађана, уместо за своје личне и партијске интересе.
„Нећемо оклевати да користимо санкције или остале механизме да пошаљемо снажну поруку корумпираним и дестабилишућим актерима“, казао је Ескобар.
Оценио је да је идентитетска политика, која дели и која је кочила напредак региона у прошлости, није ништа урадила у погледу интереса људи са Западног Балкана.
„САД ће бити партнер онима који имају конструктивни приступ будућности овог региона, коју карактерише ЕУ и НАТО чланство, као и динамична и транспарента економија“, истакао је Ескобар.
Балкан је, како је навео, најбрже растући регион у Европи, па би остваривање тог економског потенцијала требало да буде у врху приоритета Црне Горе.
„Веома је фрустрирајуће и контрапродуктивно то што политичари и остали актери експлоатишу идентитетске теме како би добили политичке поене науштрб економског напретка и регионалног помирења“, рекао је Ескобар.
Он је додао да је то честа тактика на Западном Балкану, где политички лидери користе историјске поделе да, како је казао, сеју раздор међу гласачима и блокирају напредак држава.
„Да би Црна Гора направила конкретан напредак на свом евроатлантском путу, политички лидери, цивилно друштво и сви који верују у европску будућност државе, морају да раде заједно да би створили грађанско друштво“, поручио је Ескобар.
Он је појаснио да у таквом друштву религија, националност и етницитет неће одређивати да ли се неко осећа безбедним и равноправним чланом заједнице.
„Најзахтевнији део моје улоге је то што сведочим траћењу огромног потенцијала Западног Балкана. Заиста верујем да Црна Гора и Западни Балкан имају капацитет да буду економски мотор Европе“, поручио је Ескобар.
Упитан како гледа на поједине политичке споразуме у вези са политичком кризом у Црној Гори, он је казао да није посао САД да одређује састав владе, већ да то раде црногорски гласачи.
„Као пријатељ, партнер и НАТО савезник, желимо за Црну Гору оно што и већина њених грађана - безбедну и просперитетну будућност, у којој ће држава добити заслужено место унутар ЕУ“, казао је, између осталог, Ескобар, преноси Танјуг.
Министарство финансија САД у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2022
РЕГИОН
Америка увела санкције Милораду Додику и бањалучкој Алтернативној телевизији
Застава Србије - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2021
СРБИЈА
Много Ескобарица – килава дечица: Све се мења само „инвазија“ на Србију остаје /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала