- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Канада мора да плати 40 милијарди долара одштете домороцима којима је одузимала децу

CC0 / Pixabay / Отава, главни град Канаде
Отава, главни град Канаде - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2022
Пратите нас
Канада је објавила да је оквирно договорила да деци староседелаца која су одведена од породица и стављена у систем социјалне заштите плати одштету од око 40 милијарди канадских долара (приближно око 28 милијарди евра).
Договори укључују 20 милијарди канадских долара за потенцијално стотине хиљада деце староседелаца која су одведена из породица и нису имала приступ јавним услугама или им је приступ био отежан.
Додатних 20 милијарди долара предвиђено је за реформу система социјалне заштите у идућих пет година, преноси Индекс.

Највећа нагодба у канадској историји

Канадска влада је још прошлог месеца објавила да ће за одштету да издвоји 40 милијарди долара, али детаље је открила тек у уторак. Договор је постигнут готово после 15 година након што је удружење канадских староседелаца поднело тужбу због кршења људских права.
Деца староседелаца непропорционално су заступљена у систему хранитељских породица широм државе. Канада је признала да је њен систем дискриминаторски, али је више пута одбијала да плати одштету и финансира реформе.
Ово је, уједно, и највећа финансијска нагодба те врсте у канадској историји, а коначни договор се мора завршити до 31. марта ове године.
Дечја обућа - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2021
Крвави трагови језивог „културолошког геноцида“ на Западу излазе на видело
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала