- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

ОДКБ шаље мировњаке у Казахстан

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаРуски миротворци у Карабаху
Руски миротворци у Карабаху - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2022
Пратите нас
Савет за колективну безбедност ОДКБ донео је одлуку да пошаље мировне снаге у Казахстан на ограничено време са циљем стабилизације ситуација у тој земљи, саопштио је премијер Јерменије Никола Пашињан.
„У вези са обраћањем председника Казахстана Токајева због претње националној безбедности и суверенитету републике Казахстан која је изазвана, између осталог и споља, Савет за колективну безбедност ОДКБ у складу са чланом 4. Споразума о колективној безбедности донео је одлуку да пошаље Колективне мировне снаге ОДКБ у Казахстан“ , наводи се у саопштењу Пашињана на фејсбуку.
Додаје се да ће снаге бити послате на ограничено време како би се ситуација у тој земљи стабилизовала.
Масовни протести у Казахстану почели су првих дана нове године. Становници Жанаозена и Актауа, градова у Мангистауској области, изашли су на митинге протестујући због двоструког поскупљења течног нафтног гаса, што је Министарство енергетике образложило чињеницом да су од 1. јануара цене почеле да се формирају на електронским берзама на основу понуде и потражње.
Протести и сукоби проширили су се на друге градове. У Алма Ати је 4. и 5. јануара дошло до сукоба са полицијом, која употребила шок бомбе против демонстраната. У целом Казахстану је искључен интернет, а привремено је обустављено емитовање одређеног броја ТВ канала. Председник Казахстана Касим Жомарт Токајев увео је ванредно стање на територији читаве земље које ће бити на снази до 19. јануара. Уведен је и полицијски час од 23.00 до 7.00.
Токајев је 5. јануара распустио владу и стао на чело Савета безбедности земље. Поручио је да ће деловати максимално оштро, те да је затражио помоћ од ОДКБ.
Протести у Казахстану - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2022
СВЕТ
Ситуација у Казахстану: У Нур Султану мирно, у Алма Ати анархија /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала