- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Председник Казахстана прихватио оставку владе после немира због поскупљења горива

© Sputnik / Kamshat AbdirayymДемонстрације у Казахстану
Демонстрације у Казахстану - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2022
Пратите нас
Председник Казахстана Касим-Џомарт Токајев прихватио је оставку владе након што је поскупљење горива у земљи изазвало немире у којима је повређено скоро 100 полицајаца. Током јучерашњег протеста у Казахстану ухапшено је више од 200 људи.
„Покренути су преткривични поступци у 13 случајева насиља над представницима власти, због хулиганства и напада на зграде државних органа“, саопштила је прес-служба МУП-а, додајући да је више од 200 демонстраната ухапшено током протеста.
Истиче се да је полиција предузела мере предвиђене законом у циљу спречавања кршења јавног реда и осигуравања безбедности и мира.
Међутим, у нередима је, како прецизира ресор, повређено 95 полицајаца и оштећено 37 службених аутомобила, а одређене групе грађана блокирале су саобраћај. Само у близини зграде акимата (регионалне администрације) Алма Ате има најмање десетак спаљених и разбијених полицијских аутомобила.
Како се додаје, у Алма Ати, Шимкенту и Таразу демонстранти су покушали да нападну акимат, разбијали прозоре и врата на зградама. „Било је случајева да је маса користила каменице, штапове, сузавац и молотовљеве коктеле“, саопштила је прес-служба.
Ситуација у Алма Ати јутрос је мирна и уобичајена, путеви су проходни и јавни превоз се одвија нормално.
Сада је Трг републике у Алма Ати обезбеђен војним оклопним возилима, а комуналне службе уклањају последице нереда. Мобилни интернет и даље не ради у граду.

У разговору са вршиоцима дужности чланова привременог кабинета, Токајев је наредио и њима и гувернерима провинција да поново успоставе контролу над ценама течног гаса (ТНГ) и пласмана бензина, дизела и друге важне робе широке потрошње.

Такође је наредио влади да изради закон о личном банкроту и размотри замрзавање цена комуналија и субвенционисање станарине за сиромашне породице. Токајев је рекао да се ситуација поправља у градовима и местима у којима су организоване демонстрације након што је проглашено ванредно стање које је укључивало полицијски час и ограничење кретања.
Подсетимо, на протестима у уторак полиција је на централном тргу у Алма Ати у самоодбрани употребила шок бомбе и сузавац на демонстранте којих је било око 1000 и потиснула их са трга. Председник Касим Жомарт Токајев позвао је народ на мудрост. У граду је уведено ванредно стање.
Почетком године становници градова Жангаозен и Актау, који се налазе у Мангистауској области на западу земље где се експлоатише нафта, изашли су на протесте због двоструког повећања цена течног нафтног гаса. Како је саопштило Министарство енергетике Казахстана, од 1. јануара цене се формирају на берзама на основу понуде и потражње. Токајев је наложио да се формира комисија која је анализирати ситуацију.
Демонстрације у Казахстану - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2022
СВЕТ
Сукоби полиције и демонстраната у престоници Казахстана: Бачене шок бомбе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала