Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштина повукла потез који може да буде повод за упад на север Косова

© AP Photo / Visar KryeziuПрипадник јединице Росу на прелазу Јариње
Припадник јединице Росу на прелазу Јариње - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2022
Пратите нас
Ушли смо у период сталне опасности од могућих нових, једностраних акција Приштине уз употребу специјалних јединица. Сада су забранили рударење биткоина, што може да им буде повод за упад јединица на север КиМ да претражују терен, изјавио је Милован Дрецун, председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију.
Дрецун је рекао да уочи Божића Срби на КиМ страхују од могућих једностраних акција Приштине уз употребу специјалних јединица и насиља, да су обесправљени и претворени у грађане другог реда, као и да немају сигуран живот.
"Страхују јер Приштина не показује намеру да ситуацију мења на боље, да створи услове за повратак протераних, што не жели да се посвети дијалогу са Београдом, што не жели да реализује оно што је договорено, посебно Заједницу српских општина, као и због многих разлога. Срби оправдано страхују за свој опстанак и будућност на КиМ", казао је Дрецун за РТС.
Иако нема индикатора који указују да се припрема већа конкретна акција специјалних јединица, додаје, не може се ни у ком случају искључити могућност ескалације, јер су створени предуслови, како каже, за тако нешто.
"Видите да су увели ванредно стање на плану енергетике, да су сталне рестрикције струје. Албанци то подржавају, јер Курти стално иде са причом да је север КиМ крив због тих несташица струје и Србија, као и са причом о наплати струје везано за подручје севера, што њему подиже рејтинг код Албанаца", изјавио је Дрецун.
Истиче да смо ушли у период сталне опасности од могућих нових, једностраних акција Приштине, уз употребу специјалних јединица.
"Забранили су тзв. рударење биткоина. Већ дуго говоримо да је у два села велика потрошња струје, Винарце и Суви До, у којима Албанци тајно троше струју због тог рударења биткоина. Сада су забранили то, што може да им буде повод да упадну са специјалним јединицама и да претражују терен, да виде ко то се даље бави рударењем и користи велике количине струје", упозорава Дрецун.
Истакао је да КФОР једино може да спречи упад специјалних јединица.
"Добро је што је командант КФОР-а мађарски генерал, што су у приправности припадници мађарског контигента КФОР-а у наредних шест месеци. Мислим да ће они имати довољно разумевања", навео је он.
Дрецун је нагласио да Србе на КиМ дотиче и дијалог Београда и Приштина, зато што су питања која се налазе на дневном реду везана за њихов свакодневни живот.
"Питање имовине је на дневном реду дијалога. То је веома битно за опстанак српског народа и за повратак протераних. Слобода кретања је саставни део тога, као и питања да ли ћете имати редовно струју, такође, обезбеђена радна места, да ли ћете моћи да децу школујете нормално...", објаснио је.
Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију закључио је да привремене институције на КиМ охрабрују екстремисте и обесхрабрују српски народ да остане на КиМ, као и да Приштина минира дијалог.
Човек држи телефон са приказивањем курса биткоина - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2022
ЕКОНОМИЈА
Приштина забранила рударење криптовалута
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала