- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Револуционарни пројекат: Русија ће обезбедити Земљи енергију из свемира

© Фото : Роскосмос / Александр СамокутяевПоглед на планету Земљу са Међународне свемирске станице
Поглед на планету Земљу са Међународне свемирске станице - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2022
Пратите нас
Холдинг „Руски свемирски системи“ (део „Роскосмоса“) завршио је радове на пројекту перспективне свемирске електране која ће преносити сунчеву енергију из свемира на Земљу, саопштила је прес-служба холдинга.
„Пројекат ће обезбедити редовно снабдевање алтернативном електричном енергијом тешко доступних области Земље – острвских, планинских и северних, без обзира на временске услове и доба дана, а такође ће омогућити пренос енергије на друге свемирске летелице за 'планирано пуњење' у случају хаварија“, наводи се у саопштењу прес-службе.
Комплекс ће се састојати из два дела — свемирског и копненог. У свемиру ће се налазити модул предајник, односно беспилотна свемирска летелица површине 70 квадратних метара, која ће акумулирати сунчеву енергију и преносиће је на Земљу. На површини ће се налазити пријемни модул, односно систем антена које преко ласерског канала примају сунчеву енергију, трансформишу је и дистрибуирају.
„Руски свемирски системи“ (РСС) истичу да је пренос енергије са станице на Земљу могућ уз минималне губитке, док су соларни панели који се налазе у космосу вишеструко енергетски ефикаснији од оних који раде на Земљи.
С тим у вези, истраживачки инжењер у одељењу за развој перспективне опреме РСС Марија Баркова сматра да је тај пројекат алтернатива термонуклеарној енергији.
„У атмосфери наше планете сунчеви зраци се распршују и готово потпуно губе енергетску ефикасност. Међутим, у отвореном свемиру ефикасност коришћења сунчеве енергије већа је десетине пута. Она може да се претвори у ласерски зрак и пренесе на Земљу са минималним губитком енергије. Односно, човечанство може да црпи енергију у неограниченим количинама у свемиру из обновљивог извора – Сунца“, објаснила је она.
Планирано је да се свемирска електрана опреми управљачким уређајем који ће омогућити уравнотежену дистрибуцију енергије, као и постављање таквих електрана у соларне синхроне орбите са нагибом од 82, 90 и 98 степени. Прецизно циљање ласерског зрака на покретне земаљске ректене (исправљачке антене) биће обезбеђено софтверским пакетом за синхронизацију.
Залазак сунца - Москва сити - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2020
Направљен материјал који може да чува Сунчеву енергију месецима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала