- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Ситуација у Казахстану – унутрашња ствар земље; Анкара: Важна стабилност земље

© Sputnik / Владимир Федоренко / Уђи у базу фотографијаЗграда Савета Федерације Русије
Зграда Савета Федерације Русије - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2022
Пратите нас
Ситуација у Казахстану је искључиво унутрашња ствар земље, важно је избегавати крајности и сачувати јединство нације, изјавио је заменик председника Савета Федерације Русије Константин Косачов. Из Анкаре поручују да верују да ће Казахстан превазићи кризу.

„Тренутна ситуација је искључиво унутрашња ствар Казахстана. Нама пријатељском народу можемо само да пожелимо да избегне екстреме и изађу из те ситуације са очуваним осећајем јединства нације, што је црта која га је одувек одликовала“, одговорио је Косачов на питање руских медија какви су изгледи за помоћ Москве у циљу регулисања сукоба у Казахстану.

Шта кажу у Турској

Немире у тој земљи прокоментарисало је и Министарство спољних послова Турске.
Анкара помно прати дешавања у Казахстану, нагласио је турски спољнополитички ресор.

„Помно пратимо акције протеста које су почеле 2-3. јануара, а које су се завршиле јутрошњом оставком владе. Велики значај придајемо стабилности пријатељског Казахстана. Наша нада је мир и спокој братског казахстанског народа. У потпуности смо уверени да ће руководство земље превазићи кризу. Верујемо здравом разуму Казахстанаца и надамо се скорој нормализацији ситуације“, наводи се у саопштењу.

МИП додаје да жели брз опоравак „казахстанској браћи која су повређени током протеста, међу којима и припадници снага безбедности“.
Подсетимо, у казахстанском граду Алма Ата јутрос су настављени сукоби демонстраната и полиције. Демонстранти су упали у зграду управе (акимата). Полиција користи гумене метке за разбијање окупљених.
Протестне акције у Казахстану почеле су првих дана нове године. Становници градова Жанаозен и Актау изашли су на митинге протестујући због двоструког поскупљења течног нафтног гаса, што је Министарство енергетике образложило чињеницом да су од 1. јануара цене почеле да се формирају на електронским берзама на основу понуде и потражње.
Председник Казахстана Касим Жомарт Токајев потписао је указ о увођењу ванредног стања у Алматинској области. Указом је уведен и полицијски час од 23 до 7 ујутру. Токајев је наложио да се формира комисија за проучавање ситуације, а она је 4. јануара објавила да је спремна да испуни главни захтев демонстраната и смањи цене гаса. Међутим, протести су се проширили и на друге градове. У Алма Ати су се 4. јануара увече сукобили демонстранти са полицијом која је употребила гас и шок бомбе.
Демонстрације у Казахстану - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2022
СВЕТ
Цена гаса тресе Казахстан, председник обећава: Власт неће пасти!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала