- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

„Сви имамо разлог за страх“: Неизвесност тресе индустрију у ЕУ, шта Србија може да очекује

© Tanjug / Раде Прелићрадници
радници - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2022
Пратите нас
Ситуација на тржишту енергената не даје много повода за оптимизам. И прва радна недеља ове године донела је поскупљења - барел нафте поново је достигао 80 долара, угаљ је за дан поскупео више од седам одсто, а гас и струја су задржали висок прошлогодишњи ниво.
То ствара највећу неизвесност у Европи где неке фирме већ најављују отпуштања и затварање погона. Код нас привредници лакше дишу уз шестомесечно ограничење цене струје, али траже и дугорочно решење.
Од октобра челичана у Холандији, због скупог гаса и струје, обуставила је производњу, топи само увозни алуминијум. Губици се гомилају па су у страху да ће морти да зауставе машине.
„То значи да има мање посла за 325 запослених. Још се надамо да ћемо моћи да наставимо рад, али расположење је сада помало депресивно, јер ће 120 колега добити отказ“, каже радник челичане „Ал Дел“.
Финансијски директор те компаније каже да ће и резерве пресушити.
„Можемо да наставимо овако неко време али се сви надамо да ће цене пасти на нормалан ниво“, каже он.
Најугроженије су индустрије које троше велике количине енергије - црна и обојена металургија, петрохемија, произвођачи аутомобила. Поскупео је и транспорт и све се већ рефлектује на цене њихових финалних производа.
Сви имамо разлог за страх, поготову зато што се ово дешава само у Европи. У целом свету имамо поскупљење енергената али не на овом нивоу. Ово је, да кажем, сада европски проблем и сада европска индустрија постаје неконкурентна на светском тржишту, који Европа мора некако да реши“, каже председник Асоцијације менаџера Србије Драгољуб Дамљановић, преноси јавни сервис.
„Некако се све то скупило у овом ковид времену. Последице на економију се манифестују пре свега преко високе инфлације која ће свакако трајати“, каже Иван Николић са Економског института.
За нашу привреду ситуација је нешто извеснија - на препоруку Владе ЕПС је на шестмесеци ограничио цене струје за привреду.
„Мислим да ће српска влада како и друге владе покушати неким административним начинима да ублажи тај удар да би одржала конкурентност те индустрије. Међутим, то не може дуго да траје, ово се никада неће вратити, цене неће бити као што су биле никада више, значи мора стратешки да се размишља“, каже Драгољуб Дамљановић.
За дугочним решењима трага читава Европа, јер се енергетска криза само продубљује. Неке раније прогнозе међународних финансијских институција указују на то да ће рекордно високе цене енергије и енергената потрајати бар до краја пролећа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала