- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У Америци признају: Украјини нема будућности без Русије

© AP Photo / Darko BandicЗаставе Украјине и Русије поред споменика Владимира Иљича Лењина, у Доњецку, источној Украјини
Заставе Украјине и Русије поред споменика Владимира Иљича Лењина, у Доњецку, источној Украјини - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2022
Пратите нас
Русија и Украјина имају много тога заједничког, пише бивши амерички дипломата у чланку за „Нешенал интерест, прогнозирајући будућност Кијева на политичкој сцени.

„Украјина има много тога заједничког са Русијом, иако је то некад дискутабилно. Русија је њен најзначајнији сусед – земља која је већа, наоружана нуклеарним оружјем и богатија“, истиче стручњак.

Према његовом мишљењу, пред Украјином стоје два широка стратешка избора на спољнополитичкој сцени која су повезана са Русијом.
„Постићи 'модус вивенди' са Москвом како би се задовољили суштински интереси обе земље или склопити стратешки савез са другом силом што би омогућило Кијеву да пркоси свом већем суседу“, претпоставља Смит.
Како додаје, САД су једина земља, „потенцијално способна да подржи другу опцију“, те да Украјина томе и тежи.
Међутим, према речима стручњака, такав сценарио не уклапа се у стратешке интересе САД, а украјинској држави прети националном трагедијом. Смит додаје да је усмеравање и помагање Украјини да пронађе баланс између жеље за ближим везама са Европом и потребе за прихватљивим везама са Русијом у интересу и Украјине и САД.
Подсетимо, у последње време Запад оптужује Русију да припрема инвазију на Украјину и да у прилог томе иде и чињеница је Москва значајно појачала војно присуство код граница Украјине. Русија одлучно одбацује те оптужбе као неосноване и опасне и истиче да војне снаге премешта на својој територији у складу са Уставом а да Запад све то користи као изговор за даље ширење на Исток.
Због тога је руски председник Владимир Путин затражио писане, правно обавезујуће, гаранције Запада да се неће даље ширити према руским границама и да у том делу Европе неће распоређивати наоружање.
Зграда Државне думе Русије - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2021
РУСИЈА
Руска Дума: НАТО је већ ушао у Украјину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала