- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Желим да изнервирам невакцинисане, таква је стратегија“: Макрон за нове мере од 15. јануара

© REUTERS / POOLЕмануел Макрон
Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2022
Пратите нас
Француски председник Емануел Макрон изјавио је да жели да изнервира Французе који се нису вакцинисали против ковида 19 и да им, колико год је то могуће, ограничи приступ друштвеном животу.
„Желим да изнервирам невакцинисане. То ћемо и даље да радимо, до краја. Таква је стратегија“, рекао је Макрон у интервјуу за „Паризијен“, док се истовремено у парламенту настављала бурна расправа о предлогу закона о потврдама о вакцинисању.
Француска је прошле године увела потврде којима се особама са негативним ПЦР тестом и вакцинисанима омогућује улазак у ресторане, кафиће и на друга места, што влада сада жели да промени и уведе само потврде о вакцинацији.
Макрон је рекао да није за то да Французе нервира, али када је реч о невакцинисанима, њих жели да изнервира.

„Не желим да их шаљем у затвор, не желим да их присиљавам на вакцинацију. Треба им рећи: од 15. јануара више нећете моћи у ресторане, на пиће, на кафу, у позориште, у биоскоп...“, објаснио је председник Француске.

Ове Макронове изјаве кандидат крајње левице на председничким изборима Жан-Лик Меланшон (Непокорена Француска) оценио је запрепашћујућим.

Сме ли председник тако да говори?

По мишљењу кандидаткиње крајње деснице Марин ле Пен, председник тако не би смео да говори.
„Гарант јединства нације упорно жели да дели и жели невакцинисане да претвори у грађане другога реда. Емануел Макрон није достојан своје функције“, сматра Ле Пенова.
Републиканац Бруно Ретило рекао је да „нема те здравствене ситуације која би оправдала такве речи“, преноси Индекс.
Макрон је у интервјуу одбацио могућност увођења нових мера за сузбијање ковида 19, рекавши да одлуке од прошле недеље остају на снази.
У интервјуу је рекао и да би желео да се кандидује на председничким изборима који би требало да се одрже за мање од четири месеца, али није јасно потврдио да ће то и учинити.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала