- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Америка сумња у легитимност захтева Казахстана за увођењем мировњака – Захарова реаговала

© Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаРуски део мировног контингтента који је послат у Казахстан
Руски део мировног контингтента који је послат у Казахстан - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2022
Пратите нас
САД не знају да ли је био легитиман захтев власти Казахстана да се у тој земљи распореде снаге Организације договора о колективној безбедности (ОДКБ), изјавила је портпаролка Беле куће Џен Псаки.

„Пажљиво пратимо вести о томе да је ОДКБ послала своје Колективне мировне снаге у Казахстан. Имамо питања у вези природе тог захтева (Казахстана) и у вези тога да ли је то био легитиман позив или не. У овом моменту то не знамо“, истакла је Псаки.

Како је прецизирала, међународна заједница ће пратити потенцијална кршења људских права у Казахстану.
„Позивамо мировне снаге ОДКБ и снаге за спровођење реда и мира у Казахстану да поштују међународне обавезе у сфери људских права у циљу мирног решавања ситуације“, додала је Псаки.
Након тога је реаговала портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова, истичући да не разумеју сви у Вашингтону шта се дешава у Казахстану.

„Сви су навикли на то да поједини представници Вашингтона не разумеју баш све, представљајући то као став Америке“, написала је Захарова на Телеграму.

Подсетимо, масовни протести у Казахстану почели су првих дана нове године. Становници Жанаозена и Актауа, изашли су на митинге протестујући због двоструког поскупљења течног нафтног гаса, што је Министарство енергетике образложило чињеницом да су од 1. јануара цене почеле да се формирају на електронским берзама на основу понуде и потражње. Након тога избиле су демонстрације и немири и у Алма Ати и другим градовима. Председник Касим Жомарт Токајев затражио је помоћ од ОДКБ. Савет колективне безбедности ОДКБ исту ноћ је донео одлуку да у Казахстан пошаље колективне мировне снаге.
Мировне снаге у Казахстану - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2022
РУСИЈА
Најбољи међу најбољима: Кога Руси шаљу у мировну мисију у Казахстан
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала