- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бадњаци налагани широм Црне Горе /видео, фото/

© Sputnik / Небојша ПоповићНалагање бадњака испред храма Васкрсења Христовог у Подгорици
Налагање бадњака испред храма Васкрсења Христовог у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2022
Пратите нас
У више црногорских градова данас су организовано налагани Бадњаци - у Колашину, Мојковцу, Пљевљима, Андријевици, Беранама, Бару, на Цетињу, у Подгорици.
Митрополит црногорско-приморски Јоаникије благосиљао је бадњаке пред манастиром Светог Николе на Ободу Црнојевића на Цетињу.
Нагласио је да је Бадње вече у Црној Гори знаменито и посебно.
„Сећамо се из наше историје како смо бранили веру, како смо се тада објединили око колевке Богомладенца Христа, како нам је он дао снагу и слогу да се одбранимо. Није то било само један пут на Цетињу, него је то било и на Мојковцу. А Мојковац не беше тако давно“, навео је митрополит Јоаникије.
Позвао је вернике да се присете онога „што нам је најзначајније из наше традиције и да се тога држимо и то чувамо“.
„А оно што нам овај празник доноси, то је важно за сваког човека. Доноси нам љубав, доноси нам радост, доноси нам препород и спасење“, поручио је митрополит, уз традиционални божићни поздрав: „Мир Божји, Христос се роди“.
Ложење бадњака организовано је и испред Цркве Светог Ђорђа у Подгорици. Архијерејски намесник подгоричко-колашински отац Гојко Перовић пожелео је верницима да живе Христовом вером и да у ватри вере изгоре сва искушења.
„И да на ватри вере изгори ова болест која хара светом. Нека само сија светлост божје истине“, поручио је отац Гојко, пренео је портал подгоричког Дана.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала