- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Цела флота Ф-35 приземљена после мистериозног квара и екстремно ризичног слетања

© Фото : Master Sgt. Michael Jackson / U.S. Air ForceАмерички војни авион Ф-35А "Лајтнинг II"
Амерички војни авион Ф-35А Лајтнинг II  - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2022
Пратите нас
Цела флота ловаца Ф-35 Јужне Кореје је приземљена док војска истражује узрок квара стајног трапа летелице произведене у САД, који је приморао пилота да изврши ризично слетање.
Тренажни лет раније ове недеље подстакао је истрагу о томе шта је могло да изазове квар који је утицао на низ система поред стајног трапа авиона, саопштили су у среду званичници одбране Јужне Кореје.
„Пошто је истрага у току, читава флота (Ф-35) је суспендована из летења“, рекао је један званичник за АФП.
Током саслушања о инциденту у среду, заменик начелника штаба јужнокорејских ваздухопловних снага, Шин Ок-чул, рекао је да је Ф-35А био на малој висини у близини базе на западу земље када је његов пилот чуо „прасак” у млазњаку, који га је навео да провери системе авиона.
„Сви системи су престали да функционишу осим контрола лета и мотора“, наставио је Шин, напомињући да је пилот, уместо да се катапултира, одлучио да изврши принудно слетање трупом, при чему авион клизи на доњој страни да би безбедно слетео током квара. Након што је наводно извео прво слетање трупом икада покушано са авионом Ф-35 пилот је, на срећу, изашао неповређен, преноси РТ.
Уочи опасног маневра, специјална пена је брзо нанета на писту ваздушне базе како би се спречило да авион експлодира услед трења и варница које су настале док је стругао асфалт при великој брзина.
Док су Вашингтон и америчка компанија "Локид Мартин" рекламирали Ф-35 као један од најнапреднијих борбених авиона икада развијених, пројекат је био скуп за америчке пореске обвезнике који су платили цех за дуги низ одлагања, кварове и прекорачења трошкова откако је летелица извршила свој први званични лет 2006.
Без обзира на то, известан број америчких савезника стао је у ред да купи авион, а Сеул је направио своју прву наруџбину за 40 летелица 2014. године, примивши почетну пошиљку од десетак у 2019. Од тада је Јужна Кореја пристала да купи још, надајући се да ће добити низ додатних Ф-35 за своје ваздухопловство и морнарицу.
Драматично слетање у уторак и приземљење флоте у Јужној Кореји долази након што се још један Ф-35 којим управљала Велика Британија срушио у Средоземно море прошлог новембра док је покушао да полети са британског носача авиона. Пилот је успео да се безбедно катапултира.
Ловац Ф-35 - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2021
СВЕТ
Медији: Процурио снимак – британски Ф-35 вредан 100 милиона долара завршио у мору /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала