- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Хиљаде летова без путника на небу изнад Европе: Откривено чему служе

© Sputnik / Владимир Сергеев / Уђи у базу фотографијаПутнички авион
Путнички авион - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2022
Пратите нас
Више хиљада летова авионима који су били потпуно без путника или тек са неколико њих, обавиле су авио-компаније изнад Европе, а сада је откривен и разлог - да би се сачували такозвани „слотови“, односно права на полетање и слетање са главних аеродрома.
„Бриселс ерлајнс“ ове зиме је обавио 3.000 летова без путника у авионима, а очекује се да ће их бити још толико до марта, објавили су белгијски медији. Мајка-фирма ове компаније, „Луфтханза“, потврдила је да је обавила 18.000 летова без путника, од којих је 3.000 „Бриселс ерлајнса“, највећег белгијског авио-превозника.
„Луфтханза“ наводно планира да откаже 33.000 заказаних летова до краја марта због пада у резервацијама услед омикрон варијанте вируса корона.
По тренутним прописима, европски авио-превозници дужни су да обаве најмање 80 одсто заказаних летова како не би изгубили право на „слотове“.
То правило је суспендовано наступањем пандемије вируса корона, али је поново уведено са нивоом од 50 одсто прошлог пролећа. Европска комисија најавила је да ће за сезону од априла до новембра 2022. подићи ту границу на 64 одсто.
„Упркос нашим захтевима за већу флексибилност, ЕУ је одобрила правило од 50 одсто за сваки ред летења током зиме. Јасно је да је то нереално у ЕУ ове зиме у контексту тренутне кризе“, саопштили су из Међународне асоцијације за ваздушни транспорт (ИАТА).
Потпредседник белгијске владе и министар саобраћаја Жорж Жикине рекао је да овакви стандарди ЕУ воде до еколошког и економског промашаја. Како је додао, белгијска влада обратиће се Европској комисији да се та правила промене, преноси РТ.
Празан аеродром - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2021
ЕКОНОМИЈА
Омикрон „покосио“ авио-саобраћај: Широм света до сада отказано више од 7.000 летова
Авиони Луфтханзе - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2021
ЕКОНОМИЈА
Мистериозна болест погодила пилоте „Луфтханзе“, отказани бројни летови
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала