- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лидери земаља ОДКБ у сталном контакту око ситуације у Казахстану

© Sputnik / Амир ИсаевЗаставе ОДБК-а и чланица-учесница организације
Заставе ОДБК-а и чланица-учесница организације - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2022
Пратите нас
Лидери земаља ОДКБ у контакту су у вези са актуелном ситуацијом у Казахстану. Председник Киргизије Садир Жапаров разговарао је телефоном са председником Русије Владимиром Путином, председником Казахстана Касимом Жомартом Токајевом и са премијером Јерменије Николом Пашињаном, саопштила је прес-служба шефа државе.
Како наводи прес-служба, лидери земаља су разменили мишљења о актуелној ситуацији у Казахстану.
„Председник Жапаров изразио је забринутост због информација које стижу из суседне земље о људским жртвама, бројним случајевима пљачке и погрома и другим саопштењима о насиљу“, рекао је портпарол прес-службе.

Прецизира се да су стране „дискутовале о заједничком ставу по питању осигуравања безбедности у складу са Повељом ОДКБ о реаговању на кризне ситуације“.

Подршка Узбекистана

Истовремено, прес-служба узбекистанског лидера преноси да је председник Узбекистана Шавкат Мирзијојев у четвртак у телефонском разговору са казахстанским колегом изразио подршку народу и руководству суседне земље.
Према подацима прес-службе, лидери су током разговора разменили мишљења о развоју ситуације у Казахстану, мерама које су предузете за стабилизацију ситуације и што скорије успостављање мира у републици.
„Председник Узбекистана је још једном потврдио чврсту подршку братском народу и руководству Казахстана у њиховој жељи да обезбеде стабилност и просперитет у земљи“, наводи се у саопштењу.

Лукашенко у контакту са Путином и Токајевом

Председник Белорусије Александар Лукашенко разговарао је у среду телефоном са руским и казахстанским колегом Владимиром Путином и Касимом Жомартом Токајевом, саопштила прес-служба белоруског лидера.
„Белоруски лидер је, најпре са руским, а потом са казахстанским колегом, одржао консултације о ситуацији у Казахстану“, наводи се у саопштењу и напомиње да су ситуацији „лидери свих земаља ОДКБ у сталном контакту“ у вези са актуелном ситуацијом у Казахстану.
Подсетимо, Организацију Уговора о колективној безбедности (ОДКБ) чине Јерменија, Белорусија, Казахстан, Киргизија, Русија и Таџикистан.
Немири у Казахстану настављени су у току ноћи а полиција је саопштила са су зграде администрације и полиције у Алма Ати су биле мета напада и да је дошло до размене ватре између нападача и припадника снага безбедности и војске. Више десетина нападача је ликвидирано а њихов идентитет се утврђује.
Масовне демонстрације због повећања цена гаса које су одмах после Нове године избиле у Казахстану прерасле у немире. На територији целе земље уведено је ванредно стање, влада је поднела оставку, а председник Касим-Жомарт Токајев је оно што се дешава у земљи назвао агресијом споља и обратио се за помоћ ОДКБ. У сукобима је погинуло осам припадника снага безбедности.
Новоизабрани председник Казахстана Касим-Жомарт Токајев - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2022
СВЕТ
Председник Казахстана позвао у помоћ ОДКБ, почеле консултације....
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала