- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Најбољи међу најбољима: Кога Руси шаљу у мировну мисију у Казахстан

© Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаМировне снаге у Казахстану
Мировне снаге у Казахстану - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2022
Пратите нас
Русија је послала у Казахстан у састав мировног контингента Организације договора о колективној безбедности (ОДКБ) елитне јединице својих Оружаних снага, саопштио је руским медијима бивши начелник главне управе за међународну сарадњу Министарства одбране Русије генерал-пуковник у пензији Леонид Ивашов.
"У питању су елитне јединице, наравно, најбоље јединице наших Оружаних снага које имају борбено искуство у реализацији задатака у више ратних подручја. То су наше прослављене јединице", рекао је Ивашов.
"Тешко је рећи зашто је било потребно да се пошаљу баш ове јединице", додао је он.
Он је истакао да, судећи по званичним информацијама, руски војници чине окосницу контингента ОДКБ у Казахстану, док ће друге државе послати мање јединице.
Министарство одбране Русије саопштило је вечерас да су у Казахстан стигле прве јединице руских мировњака. У састав контингента се налазе јединице 45. Специјалне бригаде Ваздушно-десантних снага, Уљановска десантно-офанзивна бригада Ваздушно-десантних снага и Ивановска Ваздушно-десантна дивизија.
Треба истаћи да и Белорусија шаље професионалце: припаднике 103. гардијске ваздушно-десантне бригаде Снага за специјалне операције. Киргизија је најавила слање 25. специјалне бригаде „Шкорпион“, а Таџикистан и Јерменија ће послати мање, али добро обучене контингенте специјалних снага. Укупно, према прелиминарним подацима, контингент мировне мисије ће бројати 4.000 војника.
Подсетимо, масовни протести у Казахстану почели су првих дана нове године. Становници Жанаозена и Актауа, изашли су на митинге протестујући због двоструког поскупљења течног нафтног гаса, што је Министарство енергетике образложило чињеницом да су од 1. јануара цене почеле да се формирају на електронским берзама на основу понуде и потражње. Након тога избиле су демонстрације и немири и у Алма Ати и другим градовима. Председник Касим Жомарт Токајов је затражио помоћ од ОДКБ.
Протести у Казахстану - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2022
СВЕТ
Пети дан немира у Казахстану: Полиција успоставља ред у градовима, мировњаци стигли у помоћ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала