Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Паљење Бадњака испред Храма Светог Саве

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICПаљење бадњака испред Храма Светог Саве
Паљење бадњака испред Храма Светог Саве - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2022
Пратите нас
Испред Храма Светог Саве и ове године су традиционално, на Бадње вече, запаљени бадњаци, који су претходно освешћени током службе коју је служило свештенство тог храма, а предводио владика Стефан.
Паљењу бадњака присуствовао је велики број верника, међу којима је било доста малишана.
Службу којом су бадњаци освештени увеличало је певање црквених песама, које славе рођење Исуса Христа, у извођењу црквеног хора.
Владика Стефан поручио је да је у славу рођења Исуса Христа запаљено храстово дрво, које је најздравије и најснажније у нашем роду и нашем народу, а симбол је бескрвне жртве коју сваке године приносимо зато што желимо да све што није добро оставимо иза нас, а да нам Бог пошаље сваки благослов.
Он је поручио верницима да се вечерас прославља највеће рођење у историји човечанства и истакао да је то истинито и реално рођење.
"Ми рођење Исуса Христа доживљавамо као нешто реално, не само зато што смо побожни већ зато што је то истинско рађање. Сви заједно овде окупљени призивамо благослов и очекујемо да се у нашим срцима и нашој души роди свака добра мисао и да дочекамо то рођење ноћас и сутра у свим крајевима у којима наш народ живи - од Аустралије, Канаде....до места где је рођен и где је живео до сада највећи Србин Свети Сава", рекао је владика.
Позвао је све вернике да у храму заједно дочекају рођење Исуса Христа и поздравио их на традиционалан начин: "Мир Божији, Христос се роди! Ваистину се роди!"
Хришћани који поштују јулијански календар вечерас прослављају Бадње вече, које се обележава уношењем бадњака у домове и породичном посном вечером.
У својим домовима или цркви верници дочекују Божић.
У Храму Светог Саве вечерас ће бити служена поноћна божићна литургија, док ће свечану божићну литургију сутра од девет часова у том храму служити патријарх Порфирије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала