- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Руски нутрициониста упозорава: Опрезно са конзумирањем меда у хладном периоду

© Depositphotos.com / 5PHЧај са лимуном, медом и ђумбиром
Чај са лимуном, медом и ђумбиром - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2022
Пратите нас
Многи људи зими воле да пију чај са медом због благотворног дејства на организам, али тај напитак под одређеним условима и није тако безбедан, каже лекар нутрициониста Андреј Золотарев.

„Мед је један од најјачих производа који заиста треба конзумирати са великим опрезом у хладном периоду. Ради се о томе што мед има веома изражен ефекат загревања због чега долази до појачаног знојења. Људи то не осећају, али употреба меда у зимском периоду пре изласка из куће или директно напољу може довести до прехладе“, упозорава Золотарев.

Како додаје, треба водити рачуна приликом конзумирања било које хране која има ефекат загревања или хлађења, узимајући у обзир температуру ваздуха. На пример, хладни напици нису добра опција за топло време и обрнуто.
„Лети је свакако боље пити топао чај, а зими напитке собне температуре. Такође не треба јести сладолед када је хладно, иако неки сматрају да је то одлично. Температурне разлике између човека, хране и околине изазивају прилично активну реакцију организма, што није увек корисно“, објашњава лекар.
Гастроентеролог Олга Аришева истиче да мед има много корисних својстава, али да га не треба конзумирати ограничено – не више од две-три кашике дневно. Такође саветује да се не додаје у чај, јер топла вода поништава сва корисна својства, остављајући само шећер и угљене хидрате, преноси „Комсомољска правда“.
Нутрициониста Михаил Гинцбург упозорава да мед не треба давати деци старости до три године, а такође саветује да га не конзумирају гојазне особе, особе са хипертензијом, проблемима са крвним притиском и масном јетром.
Мандарина - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2022
РУСИЈА
Руска лекарка саветује: Колико мандарина дневно можемо да поједемо
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала