- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Састанак у окрњеном „нормандијском формату“: Француска и Немачка посвећене Минским споразумима

© POOL / Уђи у базу фотографијаСастанка Дмитрија Козака с политичким саветницима Немачке и Француске за "нормандијски формат"
Састанка Дмитрија Козака с политичким саветницима Немачке и Француске за нормандијски формат - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2022
Пратите нас
Нове власти Немачке и власти Француске потврдиле су посвећеност реализацији Минских споразума, рекао је заменик шефа администрације председника Русије Дмитриј Козак након састанка са политичким саветницима за „нормандијски формат“ из Француске и Немачке.
Козак се данас састао у Подмосковљу са саветником за спољну политику немачког канцелара Јенсом Плотнером и дипломатским саветником председника Француске Емануелом Боном. Састанак је трајао скоро четири и по сата, а био је посвећен решавању сукоба у Украјини и одржан је на иницијативу руске стране.
Козак и Плотнер су након смене владе у Немачкој разменили мишљења по питању реализације споразума.

„Сви они – и нова влада Немачке и руководство Француске потврдили су своју посвећеност Минским споразумима – основи која нема алтернативу за решавање ситуације на југоистоку Украјине“, рекао је Козак након састанка.

Како је прецизирао, разговарано је о низу практичних корака за реализацију Минских споразума.

„Договорили смо даље контакте уз учешће украјинског руководства како би се сукоб што пре окончао“, додао је Козак.

Такође је истакао да се не разговара о стварању паралелних формата унутар „нормандијске четворке“, јер је то штетно и дезорганизује преговарачки процес.
„Од августа 2020. године имамо договор да ове састанке заједно одржавају Министарство спољних послова и политички саветници нормандијског формата. У таквом формату смо данас водили дијалог и договорили смо се да ће се дијалог наставити у том формату и убудуће“, казао је Козак.
„Нормандијски формат” преговора о Украјини постоји од јуна 2014. године. Тада су, током прославе 70. годишњице искрцавања савезничких трупа у Нормандији, лидери Немачке, Русије, Украјине и Француске први пут разговарали о решавању сукоба у Донбасу. Последњи самит одржан је у Паризу 9. децембра 2019. године. У последње време стране на различитим нивоима разговарају о изгледима за сарадњу у овом формату.
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2021
РУСИЈА
Русија: Украјину треба натерати да испуњава Минске споразуме
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала