- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Траже од Шмита да забрани обележавање Дана Српске

© Sputnik / Александар МилачићЗастава Републике Српске
Застава Републике Српске  - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2022
Пратите нас
Бошњачки „Институт за истраживање геноцида“ у Канади, који је веома активан када је реч о санкционисању свега што има везе са Србима у БиХ и Републиком Српском, тражи од такозваног високог представника Кристијана Шмита да применом тзв. бонских овлашћења забрани прославу 9. јануара, Дана Републике Српске.
Директор овог института Емир Рамић у саопштењу објављеном на порталу ИГК тражи и „конкретно изјашњавање главног тужиоца Босне и Херцеговине Миланка Кајганића на питање када ће Тужилаштво процесуирати антиуставно и антидржавно обележавање“ Дана Републике Српске.
У опширном саопштењу, Рамић понавља историјат грађанског рата у БиХ, са посебним освртом на Сребреницу, уз тврдњу да је обележавање Дана Републике Српске резултат, како наводи, „противдржавног и противзаконитог и антицивилизацијског деловања великонационалистичке српске политичке опције“.
Према његовим тврдњама та опција настоји да заврши оно што није завршила у, како наводи, „агресији и геноциду на Републику Босну и Херцеговину“.
Тврди такође да се 9. јануар може везивати само за, како каже, „злочиначке, антидржавне активности и то за агресију на Републику Босну и Херцеговину, покушај стварања велике Србије, геноцид, ратне злочине и злочине против човечности“.
„Тражимо конкретно изјашњавање главног тужиоца Босне и Херцеговине Миланка Кајганића на питање када ће Тужилаштво процесуирати антиуставно и антидржавно обележавање дана ентитета Република Српска, на основу одлуке Уставног суда Босне и Херцеговине о неуставности тог дана“, наводи, између осталог, Рамић и оцењује да је „непоштовање одлука Уставног суда Босне и Херцеговине директни државни удар, али и удар на Европску унију, Уједињене нације и међународни поредак, као и мир и безбедност у свету“.
Рамић у саопштењу посебно указује да ће учешће представника других држава на обележавању Дана Републике Српске бити „јасна порука о њиховом субверзивном деловању против државе Босне и Херцеговине и њених грађана и народа“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала