Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић са децом из Хрватске: У Србији увек имате свој дом /видео, фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић са децом српске националности из Хрватске, која бораве у посети Београду поводом Божићних празника.
Председник Србије Александар Вучић са децом српске националности из Хрватске, која бораве у посети Београду поводом Божићних празника. - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић угостио је децу српске националности из Хрватске, са Баније и Кордуна, којима је поручио да увек чувају и буду поносни на своје име и презиме, да поштују Хрватску, али и да је у Србији увек њихов дом.
Деца из Топуског, Вргинмоста, Војнића, Костајница, Двора, Глине, са Кордуна и Баније, бораве у посети Београду поводом Божићних празника, а председник Вучић им је уручио поклоне.
„Хвала вам што сте овде. Срећан сам што сте могли да видите Храм Светог Саве и да уживате у најлепшем православном храму на свету, за који ми верујемо да је најлепши и иначе“, рекао је Вучић.
Он је навео да је сутра Божић, празник који слави рођење, живот и љубав, а Бадњи дан - дан који Срби проводе са најдражима, у кругу породица, у дому.
„Зато сте ви данас овде - јер сте нам најближи, ви сте нам породица, јер вам је ова зграда на Андрићевом венцу кућа и у Србији увек имате свој дом", поручио им је председник.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић уручио пакетиће деци српске националности из Хрватске
Председник Србије Александар Вучић уручио пакетиће деци српске националности из Хрватске - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2022
Председник Србије Александар Вучић уручио пакетиће деци српске националности из Хрватске
Како им је рекао, они знају ко су и одакле су, да су њихова презимена славна, наводећи као пример да их тог краја Хрватске потиче и православни свештеник Никола Беговић, који нам је подарио прву записану химну, Химну Светом Сави.
„Будите увек поносни на своје српско име и презиме и корисни чланови друштва којем припадате. Поштујте хрватску државу. Од срца вам желим срећу, здравље и благостање. Желим да увек долазите у своју Србију, да се овде осећате као своји на своме јер то и јесте, да волите Србију колико поштујете Хрватску, да увек гледате и волите Београд онако како ми волимо вас“, рекао је Вучић.
Честитао им је Божић традиционалним поздравом: „Мир Божји, Христос се роди. Живела Србија“.
Једна од најмлађих гошћи у згради Председништва, Невена из Карловца, захвалила је председнику на гостопримству, додајући да су сви који су дошли у Београд из подручја Епархије Горњо-карловачке, која је страдала у земљотресу у децембру 2020. године.
„Нама, српској деци из Хрватске много значи што смо посетили Београд, ове светиње. Храм нам се посебно свидео, драго нам је што нас и патријарх угостио", рекла је Невена и позвала председникада посети њихов крај.
„Надамо се да ћете посетити нашу епархију, јер сте много допринели и захвални смо вам на помоћи и подршци коју сте нам пружили. Надамо се и очекујемо вас у Карловцу“, поручила је Невена председнику.
На то се надовезао председник, који је подсетио да је Србија пружила помоћ подручју погођеном земљотресу, као и обнови епархијске зграде, што није био мали новац, те поручио да ће се помоћ наставити.
„Улагаћемо још више, да можете да будете своји на своме. Трудићемо се да учинимо још висе за вас“, рекао је Вучић.
Он је додао да ће им, иако је видео колико поштују традиционалне обичаје, можда бити занимљиво да вечерас у оквиру Београда на води виде посебан „лајт шоу“ којим ће на модернији начин бити обележен Божић.
Иначе, групу која је јутрос дошла у госте код председника чини више од 20 деце и младих из 13 села и градова са Кордуна и Баније, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала