- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Злоупотребе и преваре на крипто тржишту 14 милијарди долара у 2021. години

© Фото : pixabay.comКриптовалуте
Криптовалуте - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2022
Пратите нас
Криминалне активности на крипто тржиштима достигле су историјски највиши ниво од 14 милијарди долара прошле године, објавио је блокчејн истраживач Чејналисис, чији рекордни показатељи иду у прилог захтевима националних регулатора за повећањем њихових надлежности у сектору који се брзо развија.
Вредност криптовалута упућених у дигиталне новчанике, а које су стечене недозвољеним активностима, укључујући преваре, црно интернет тржиште и коришћење злонамерних софтвера, скочила је за 80 посто у односу на годину дана раније, наводи Чејналисис у извештају. Удео тих активности у укупном обиму крипто трансакција ипак износи само 0,15 посто, што је најнижи ниво икада, преноси Ројтерс.
Укупан обим трансакција је скочио на 15,8 билиона долара у 2021., што је за преко пет пута више него годину дана раније, саопштио је амерички Чејналисис.
Популарност дигиталне имовине, од биткоина до неразменљивих токена, експлодирала је у 2021. јер су је пригрлили иституционални инвеститори и велике компаније.
Новопридошлице у крипто свет привлаче обећања о брзој заради, као и нада да биткоин нуди заштиту од растуће инфлације. Међутим, тржиште криптовалута је и даље непокривено регулативом, тако да инвеститори не располажу законским средствима за заштиту превара.
Финансијске власти и креаторе монетарних политика од Вашингтона до Франкфурта брине употреба криптовалута за незаконите радње попут прања новца.
Злоупотреба криптовалута ствара огромне препреке за њихово даље усвајање, повећава вероватноћу да владе уведу њихово ограничавање, и што је најгоре од свега, омогућава да невини људи широм света постану жртве“, поручују из Чејналисиса.
Расту крипто криминала највише су допринеле преваре и крађе на децентрализованим финансијским платформама (ДеФи), које корисницима нуде позајмице, осигурање и друге финансијске услуге под повољнијим условима од традиционалних финансијских институција као што су банке, а при томе немају било какав пословни кодекс и њихово управљање је нетранспарентно.
Укупна крађа криптовалута порасла је за више од пет пута од 2020., на око 3,2 милијарде долара украдених кованица прошле године. Око 2,2 милијарде долара тих токена, или око 72 посто од укупног износа, украдено је са ДеФи сајтова.
Преваре на ДеФи платформама, као што је тзв. „повлачење тепиха“ где програмери подигну сајт са лажним могућностима улагања пре него што нестану са готовином инвеститора, достигле су прошле године 7,8 милијарди долара, што је скок од 82 одсто у односу на годину раније, показује извештај Чејналисиса, а преноси Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала