- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Чудеса српског града: Најлепше место на свету за живот у пензији – странци увелико купују куће

Требиње - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2022
Пратите нас
Немачки магазин "Фокус" прогласио је Требиње за најбоље место на свету за живот након одласка у пензију. Они који посете осунчани град на Требишњици, пожеле да се врате, па и да заувек остану у Републици Српској. Многи су то и учинили, међу њима све је више странаца који купују и обнављају старе херцеговачке камене куће у околним селима.
Са увек ведрим, насмејаним људима, сјајном климом, близином мора, 260 сунчаних дана годишње, божанственом храном и још бољим вином, Требиње је већ годинама један од најпожељнијих градова на туристичкој мапи југоисточне Европе.

Странци масовно купују куће у Требињу

У овом градићу подно херцеговачке Грачанице, живи Александар Спаић. Поред примарног, он сада има и додатни посао, одржава куће и апартане нових Требињаца, оних који нису моглу да оду из Требиња када су га први пут видели. Међу њима је један човек, родом из Сарајева, који од рата живи у Шкотској.
„Власник прве куће пошао је да купи некретнину у Цавтату, међутим, случајно је скренуо овамо, била је то љубав на први поглед, између њега и Требиња. Одлучио је да овде пазари, сада већ има апартмане које издаје. Ја их тренутно водим, а они долазе повремено. После неког времена су и њихови пријатељи, који долазе овде са њима, исто то урадили, још две породице пореклом из наших крајева, које живе у Шкотској, а онда је дошао и један Шкот, жена му је Индожеђанка, њима сам на селу нашао имање“, прича нам Спаић.
© Фото : Спутњику уступио Александар СпаићШкот који жели да остари у Требињу направио је и уредио кућу у старом хергеовачком стилу, доминирају камен и дрво
Шкот који жели да остари у Требињу направио је и уредио кућу у старом хергеовачком стилу, доминирају камен и дрво - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2022
Шкот који жели да остари у Требињу направио је и уредио кућу у старом хергеовачком стилу, доминирају камен и дрво

Шкот у херцеговачкој кући

Даг Мек Адам направио је нову камену кућу у селу Граб у Зубцима, недалеко од Требиња, на тромеђи Црне Горе, Хрватске и Босне и Херцеговине. Он и супруга воле природу, планинарење посебно, одушевљени су целом Босном и Херцеговином. Требиње је у долини кроз коју тече Требишница, окружено планинама, а близу је и Јадранско море, на мање од пола сата вожње.
„Мек Адам је направио баш аутентичну херцеговачку кућу, нема ничега новокомпонованог, нема ни керамичких плочица, све је у старом камену, покривено дрветом, цео намештај унутра урађен је у том стилу. Купио је имање од хиљаду квадрата, са доста етажа. Сачувао је и старо гумно, баш воли и често долази. Код њих је суровија клима, био сам неколико пута. Овде има доста зеленила, добра је клима, храна им се јако допада, а пре свега људи. Мислим да су Херцеговци и Шкоти доста слични по менталитету. Њима се допала наша срдачност, осећају се баш као да су одавде, уопште се не осећају као странци“, истиче Спаић.
Он додаје да су ови нови Требињци тренутно послом у Шкотској, да једва чекају да се врате и открију нова прелепа места, прешли су пешице, каже у шали, више околних планина, него сви Херцеговци заједно.
„Није реч само о Шкотима, по периферији куће купују и парови из Велике Британије, у Ластви, Јазини, селу Јасен. Иако је Требиње мирно, не воле станове, купују искључиво куће ван града“, каже Спаић.
© Фото : Туристичка организација ТребињаБашта хотела „Платани“", омиљено састајалиште Требињаца, у коме је током снимања последњег филма Емира Кустурице боравила чувена Моника Белучи.
Башта хотела „Платани“, омиљено састајалиште Требињаца, у коме је током снимања последњег филма Емира Кустурице боравила чувена Моника Белучи. - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2022
Башта хотела „Платани“", омиљено састајалиште Требињаца, у коме је током снимања последњег филма Емира Кустурице боравила чувена Моника Белучи.

Туристички бум корона није зауставила

Последњих година овај градић, који са околним селима има свега 30 хиљада становника, доживљава прави туристички бум, из године у годину рапидно расте број посета и ноћења, које чак ни корона није могла да заустави.
У Туристичкој организацији Требиња радују се због проглашења Требиња за најбоље место на свету за живот након одласка у пензију, јер ће вест са портала „Фокус“ обићи свет, а то значи, још страних гостију.
„Спадамо у ред малог броја дестинација које су успеле врло добро да се адаптирају на услове које диктира криза са корона вирусом, у недостатку светских путовања, после 2019. која је била рекордна, како у Требињу, тако и глобално, успели смо да у обе ове кризне године доведемо туристе. С тим што смо прошле године скоро достигли бројке из 2019. Имали смо најбољу летњу туристичку сезону, за седам одсто већи промет у односу на претходно лето“, каже Жарко Вицо из Туристичке организације.
У години пре короне Туристички инфо центар под чувеним требињским платанима у Дучићевом граду посетило је више од 20 хиљада туриста из 92 земље, са свих континената. Највише Немаца, Аустријанаца, Француза, Шпанаца, а значајан је и број гостију из Турске и Русије. Долазе и Американци.
© Фото : Спутњику уступио Александар СпаићТри породице из Сарајева које живе у иностранству купиле су куће у околини Требиња, до пензије, издају их туристима
Три породице из Сарајева које живе у иностранству купиле су куће у околини Требиња, до пензије, издају их туристима - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2022
Три породице из Сарајева које живе у иностранству купиле су куће у околини Требиња, до пензије, издају их туристима

Шмек не сме да се изгуби

Центар има регистрованих 3 хиљаде лежајева, али у приватном власништву има и нерегистрованих соба и кућа за одмор. Процена је да их има још хиљаду. Мало је гостију који се нису вратили, јер је током једне посете немогуће видети све знаменитости града са три конфесије.
Требиње заиста успева да одоли трендовима. Имамо јасну стратегију развоја туризма, опредељења којих се држимо. Свесни смо да нећемо ништа постићи ако изгубимо шмек и дух који Требиње поседује, тако да за наредни период имамо амбиције да из самог градског језгра проширимо туристичке активности на рурална подручја, где заиста постоји низ могућности за унапређење и развој туризма“, каже Вицо.
"Фокус" је ранг-листу најбољих да се у њима остари направио поређењем 575 градова света, по различитим критеријумима, а Требиње је освојило 81,9 бодова од укупно 100, чиме је са врха скинуло досадашњег победника, грузијски Батуми, главну луку те земље на обали Црног мора. По инфраструктури Батуми и Требиње не могу да се пореде, али и у Требињу се све више гради, плански.
„Велика је станоградња, има доста продатих станова управо људима који не живе у Требињу. Они долазе повремено или се одлучују да овде отпочну нови живот, посебно у трећем добу“, каже Вицо.
© Фото : Спутњику уступио Александар СпаићЕнтеријер куће породице Мек Адам у околини Требиња
Ентеријер куће породице Мек Адам у околини Требиња - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2022
Ентеријер куће породице Мек Адам у околини Требиња

Квадрат за хиљаду евра

Квадрат стана у новоградњи у Требињу тренутно може да се купи за хиљаду евра, а уређенији је хиљаду и по. Богата историја и природне лепоте нису једнини адут овог града, има чак четири аеродрома у кругу од нешто више од стотину километара, у Ћилипима, Тивту, Мостару и Подгорици.
Требиње са правом носи и епитет отвореног града, многи који су током рата напустили своје домове, задржали су некретнине и често долазе. Овај мали град има и своје недостатке, као сваки други, али их Требињци очигледно надомешћују својом срдачношћу и толином.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала