- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Док НАТО тврди да је спреман да саслуша Русију – Американци апелују: Не правите уступке Путину

© Flickr / MarijananaРусија НАТО илустрација
Русија НАТО илустрација - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2022
Пратите нас
Бивши високи званичници Пентагона позвали су Вашингтон и његове савезнике из НАТО-а да не праве озбиљне уступке по питању безбедносних гаранција које је предложила Русија, пише „Тајмс“. Из НАТО-а, међутим, поручују да су спремни да саслушају забринутости Русије.
„Такође рачунамо да ће Русија, са своје стране, саслушати и питања која брину НАТО“, прецизирао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг након виртуелног састанка министара спољних послова чланица Алијансе.
Како је додао, учесници у састанку потврдили су јединствен став о питањима безбедности и одбране уочи седнице Савета Русија-НАТО.

„Заинтересовани смо за садржајан и плодотворан дијалог са Русијом. Али наша данашња порука је да НАТО неће правити компромисе око кључних безбедносних тачака, укључујући право земаља да бирају свој пут“, поручио је Столтенберг.

Како је додао, у НАТО-у жале јер „упркос позивима међународне заједнице Русија није предузела кораке за деескалацију“.
„Наставља се јачање војног потенцијала Русије... Постоји реална опасност од избијања сукоба. Агресивни поступци Русије подривају безбедност Европе“, тврди генерални секретар Алијансе.
Уочи састанка америчких и руских званичника у Женеви 9. и 10. јануара и седнице Савета Русија-НАТО 12. јануара, експерти листа „Тајмс“ сматрају да било какав озбиљан уступак НАТО-а Москва може схватити као „знак слабости“ Алијансе, који би могла да искористи у будућности. С тим у вези, амерички лидер Џо Бајден и његове колеге треба да „пронађу формулу која ће звучати као уступак, не предлажући ништа реално у суштини“.
Конкретно, Бајден би уз одобрење целе Алијансе могао да предложи руском лидеру Владимиру Путину проширене преговоре о ширењу НАТО-а у замену за смањење броја руских трупа на граници са Украјином или чак мање заједничке војне вежбе као „демонстрацију добре воље“.
Према речима стручњака за безбедност који је радио у тиму тројице министара одбране САД Ендруа Крепиневича, НАТО не би требало да прави озбиљне уступке Русији, јер би то повећало „геостратешку предност“ Москве. На пример, он сматра да би предлог о повлачењу трупа из Пољске или балтичких држава или негирање права Украјине да уђе у НАТО били превише значајни уступци. Међутим, истиче да би била лоша идеја слање војске у помоћ Украјини.

„На Бајденовом месту рекао бих Путину да ако нападне Украјину НАТО ће учинити много тога и без увођења војске у помоћ Кијеву – на пример обезбедиће обавештајну опрему, можда ће се позабавити и сајбер активностима, а такође ће увести и оштре економске мере. Али такође треба пронаћи начин да се предложи Путину излаз, а да се не изгубим достојанство“, рекао је Крепиневич.

Русија је 17. децембра објавила нацрте споразума са Сједињеним Америчким Државама и НАТО-ом који, између осталог, укључују одредбе о узајамним гаранцијама безбедности у Европи, о неразмештању ракета средњег и кратког домета у узајамном домету и о одбијању даљег ширења НАТО-а на исток, укључујући и за рачун бивших република СССР-а. Дијалог Русије и САД о стратешкој стабилности одржаће се у Женеви 10. јануара.
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2022
РУСИЈА
Руски дипломата: Русија спремна за дијалог с НАТО-ом, али неће водити преговоре ради преговора
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала