- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кина: Оштро се противимо спољним силама које подстичу „обојену револуцију“ у Казахстану

© AP Photo / Andy WongКинески председник Си Ђинпинг на обележавању 110. годишњице Синхајске револуције у Пекингу
Кинески председник Си Ђинпинг на обележавању 110. годишњице Синхајске револуције у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2022
Пратите нас
Кина се оштро противи спољним силама које покрећу немире и подстичу „обојену револуцију“ у Казахстану, изјавио је кинески председник Си Ђинпинг.
„Пекинг се одлучно супротставља спољним силама које намерно стварају нестабилност у Казахстану и подстичу обојену револуцију“, саопштио је Си у поруци председнику Казахстана Касиму Жомарту Токајеву, преноси Централна телевизија Кине.
Портпарол Министарства спољних послова Кине Ван Венбин такође је рекао да се Кина снажно противи томе да било које спољне силе циљано подстичу насиље у Казахстану и изазивају друштвене потресе.
„Кинеска страна подржава све напоре казахстанских власти које ће помоћи да што пре изађу на крај са хаосом и снажно се противи да спољне силе свесно изазивају друштвене потресе и подстичу насиље у Казахстану“, истакао је дипломата на брифингу.
Према његовим речима, Пекинг је спреман да пружи неопходну подршку земљи како би јој помогао да превазиђе потешкоће.
„Кина је, као братски сусед и стални стратешки партнер Казахстана, спремна да учини све како би казахстанској страни пружила неопходну подршку и помогла јој да се носи са проблемима“, додао је.
На питање новинара какву улогу Шангајска организација за сарадњу (ШОС) може да има у побољшању ситуације у Казахстану, Ван је одгововорио да Кина, као и друге земље-чланице ШОС-а, посвећују повећану пажњу ситуацији у тој земљи.
Како каже, све те државе сматрају да ће казахстанске власти успети да реше проблем на прави начин и спремне су да допринесу да ШОС игра активну улогу у стабилизацији ситуације.
„Одржавање безбедности и стабилности земаља-чланица ШОС-а је кључни циљ и задатак организације“, истакао је портпарол.
У Казахстану су 2. јануара избиле демонстрације због драстичног скока цена гаса, а потом су протести прерасли у нереде. Председник Касим Жомарт Токајев се обратио ОДКБ за помоћ.
Подсетимо, декларацију о оснивању Шангајске организације за сарадњу, која представља политичку, економску и војну алијансу, потписале су у Шангају Казахстан, Киргизија, Кина, Русија, Таџикистан и Узбекистан. Индија и Пакистан су се 2017. године придружиле организацију.
Зграда Министарства спољних послова Русије  - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2022
РУСИЈА
Москва: Збивања у Казахстану покушај осмишљен споља да се силом поткопа целовитост земље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала