- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кина уложила званичну жалбу Америци и Јапану

© REUTERS / Tim KellyЗаставе САД и Јапана
Заставе САД и Јапана - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2022
Пратите нас
Портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин изјавио је да Кина жали због најновијих изјава Сједињених Држава и Јапана датих након разговора министара спољних послова и одбране те две земље.
“Кина је уложила званичну жалбу обема земљама”, изјавио је Ванг на конференцији за новинаре у Пекингу.
Власти Сједињених Америчких Држава и Јапана изразиле су снажну забринутост због растуће моћи Кине и обећали да ће заједно радити на супротстављању покушајима дестабилизације региона.
У заједничком саопштењу два савезника, које је уследило након виртуелног састанка њихових министара спољних послова и одбране, изражена је забринутост због Кине и све већих тензија око Тајвана, преноси агенција Ројтерс.
У саопштењу се додаје да су напори Кине “да подрива поредак заснован на правилима” представљали “политичке, економске, војне и технолошке изазове за регион и свет”, због чега је донета одлука о заједничкој сарадњи две земље“ како би одвратиле и, ако је потребно, одговориле на дестабилизујуће активности у региону.”
Министри су, такође, истакли да деле "озбиљну и континуирану забринутост" у вези са питањима људских права у кинеском региону Синђангу и у Хонгконгу, и истакли су важност мира и стабилности у Тајванском мореузу.
После састанка, јапански министар спољних послова Јошимаса Хајаши је изјавио да је Токио објаснио свој план за ревизију стратегије националне безбедности како би се суштински побољшале одбрамбене способности, за шта, како је рекао, постоји снажна подршка америчких савезника.
Нешто раније је амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио да ће две земље потписати нови споразум о сарадњи у области одбране како би се супротставиле новим претњама.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала