Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Кустурица о Ђоковићевом притвору: Ово су окови новог света

© Фото : Youtube/NOVAK KNEŽIĆЕмир Кустурица и Новак Ђоковић
Емир Кустурица и Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2022
Пратите нас
Прослављени редитељ Емир Кустурица реаговао је на неправду према најбољем тенисеру света Новаку Ђоковићу, коме аустралијске власти не дозвољавају улазак у земљу на Аустралијан опен, иако је добио медицинско изузеће.
Кустурица је у ауторском тексту за портал "Искра" исказао подршку Новаку Ђоковићу и упутио критику систему у ком данас живимо.
Текст преносимо у целости:
"Није ли свет већ давно постао затвор у коме бодљикаве жице нису његов најизразитији симбол. Нису ли казне за оне који не желе да се вакцинишу само један корак Светске владе ка остваривању идеје о планетарној доминацији и остваривању, како је негде већ речено, дигиталног затвора. Притвор у коме се налази Новак Ђоковић само је изразита слика поменуте намере. Ко се то тамо нама успротивио? Ко то жели слободно да прескаче ограде које смо ми исковали? При томе не мислим на Новакову борбу за права тенисера и услова под којим они обављају своју гладијаторску улогу, ту је и гадна али и превелика цена која се плаћа преко таблоида, Инстаграма, Твитера…
Хапшење Новака Ђоковића, првог међу слободнима, побуњеника који не жели у окове новог света и верује у праведнији поредак, поновљена је слика старе полицијске приче из филма „Француска веза“. Тамо полицајац Попај хапси најпознатије типове у граду да би остатак грађана Марсеја схватио да ако је могуће хапшење најпознатијих фаца, после таквог догађаја, природно, сви осећају страх у костима.
Новак нема никакве везе са садржајем поменутог филма, али је поступак дисциплиновања исти. Удариш на главног лика и то је ефектније него све оне стравичне слике злостављања грађана Мелбурна који на улици нису носили маске. Стара прича нова форма. Само што је овде у затвор стрпан онај који представља најсавршенију психофизичку форму не само српског рода него и остатка човечанства. То што је у питању готово савршена појава, можда би било и опроштено али порекло је спорно.
Још давно је Маклуан писао о глобалном селу. Нису му се оствариле идеје, ми живимо у дигиталној провинцији која пре свега служи да рашчовечи човека. То је била лекција не само племенитом Србину који „пада“ на православни Божић, него и свакоме ко верује како је данас могуће управљати властитим животом и корачати путевима који су обележени сателитима и Џи-Пи-ЕС-ом, и друштвеним мрежама које инспиришу машту управљача света. Они много лакше обављају „послове“ од полицајца Попаја из филма „Француска веза“".
Погледајте и ауторску емисију Емира Кустурице „Мој живот“, која се емитује ексклузивно на Спутњику, у којој је говорио о Новаку Ђоковићу, најбољем српском спортисти, осврнувши се на његов успех, порекло са Косова и Метохије...
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2022
СПОРТ
„Фали ти још један папир“: Како је бирократа покушао да згази Новака и поклонио му – победу живота
Новак Ђоковић после пораза у полуфиналу Завршног турнира у Торину - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2022
СПОРТ
Ко је овде луд – једна информација баца ново светло на случај „Ђоковић“
Аустралијски тенисер Ник Кирјос - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2022
СПОРТ
Диже се буна, јавио се дежурни критичар – и подржао Ђоковића
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2022
СРБИЈА
Дирљив текст др Нелета Карајлића: Не дамо Нолета, он је доказ да се вриједи борити!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала