- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лукашенко: Желе да удаве Русију у крви

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаАлександар Лукашенко
Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2022
Пратите нас
Белоруски председник Александар Лукашенко изјавио је да су догађаји у Казахстану у складу са општим трендом притиска на Москву кроз покушаје напада на постсовјетске државе у непосредној близини Руске Федерације, како би је удавили у крви.

„Ово што се догађа је у Казахстану је покушај да се нападну постсовјетске државе тик уз Русију. Потребно им је да удаве у крви Русију. Још једном понављам – ако падне Русије, нећемо ни приметити где ћемо бити. Једноставно ће нас прегазити. Самлеће нас у млину и испљунути. Стога по сваку цену морамо да сачувамо центар наше цивилизације, центар нашег православља“, истакао је Лукашенко.

Догађаји у Казахстану су, према његовим речима, покушај страног мешања. „Сада треба да откријемо ко стоји иза ових бандита“, напоменуо је.
Белоруки лидер је рекао да је заузео чвршћи став у циљу очувања суверенитета и независности земље, али у блиској сарадњи са најближим „пријатељима и браћом“.
„Ко је то? То су Русија, Казахстан, Украјина. Није важно шта се тамо данас дешава“, рекао је Лукашенко, додајући да се мора учинити све „да се Украјина врати у окриље наше праве вере“.

О слању мировњака ОДКБ у Казахстан

Истовремено, шеф белоруске државе оценио је да слање контингента Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ) у Казахстан делује отрежњујуће на учеснике и организаторе протеста.

„Чини ми се да се тамо већ све смирује, јер слање нашег контингента тамо заједно са Русијом, а придружиће се и друге државе ОДКБ, ипак делује отрежњујуће" на учеснике догађаја, сматра Лукашенко.

С тим у вези, председник је нагласио да белоруски мировњаци нису дошли у Казахстан да ратују.
„Нисмо дошли у Казахстан да убијамо или ратујемо. Ми смо мирољубиви људи. И наша војска је такође мирољубива. Дошли смо тамо како бисмо им помогли“, констатовао је Лукашенко.
Раније је заменик шефа администрације казахстанског председника Даурен Абајев изјавио да мировни контингент Организације Уговора о колективног безбедности (ОДКБ) у Казахстану не учествује у борбеним операцијама, већ да је одговаран за заштиту државних објеката.
Подсетимо, у Казахстану су 2. јануара избили протести због драстичног повећања цена гаса али су потом демонстрације прерасле у немире због чега се председник Касим-Жомрат Токајев обратио ОДКБ за помоћ, што је организација прихватила и упутила мировни контингент.
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2022
РУСИЈА
Лукашенко: Нећемо дати Казахстан
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала