- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва Борељу: Заиста, треба избегавати „помоћ“ као у случају Југославије, Ирака, Либије

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије у Москви
Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2022
Пратите нас
Тамо где је руски војник тамо је мир, поручио је руски дипломата Александар Грушко поводом изјаве високог представника ЕУ Жозепа Бореља који је довео у питање сврху помоћи ОДКБ Казахстану. Грушко је подсетио на "помоћ" Запада Југославији, Сирији, Либији.
Подсетимо, шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ изразио је јуче озбиљну забринутост због догађаја у Казахстану. Дипломата је изјавио да помоћ ОДКБ "изазива сећања на ситуације, које треба избегавати".

„У праву је, треба избегавати ситуације пружања војне помоћи попут хуманитарног бомбардовања Југославије, инвазије на Ирак, операције у Либији, покушаја да се раскомада Сирија“, рекао је Грушко.

Он је додао да би било добро да Запад призна оно што је очигледно – да је Русија заустављала конфликте и преводила их на колосек мирног политичког решавања.
„Тамо где је руски војник – тамо је мир“, поручио је Грушко и додао да Борељ у својој изјави, очигледно, има на уму неопходност да се не дозволи доношење одлуке о распоређивању мисије ЕУ у Украјини.
„Било каква помоћ режиму који грубо и без икакве казне крши обавезе у правцу регулисања унутрашњег украјинског конфликта мора да буде моментално прекинута“, истакао је он.
Истовремено, Грушко је рекао да је Москва уверена да ће Казахстан изаћи на крај са тешком ситуацијом у којој се земља нашла, а да Русија и ОДКБ пружају подршку баш као што савезници и треба да раде.
„Уверени смо да ће се наши казахстански савезници и пријатељи изборити са насталим проблемима. Тако ће и бити. Русија и земље ОДКБ пружају руку, што савезници и треба да раде“, рекао је руски дипломата.
Подсетимо, у Казахстану су 2. јануара избили протести због драстичног повећања цена гаса али су потом демонстрације прерасле у немире због чега се председник Касим-Жомрат Токајев обратио ОДКБ за помоћ, што је организација прихватила и упутила мировни контингент.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала