- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Обрт – адвокат и правник тврде: Има наде за Ђоковића!

© AP Photo / Alberto PezzaliНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2022
Пратите нас
Најбољи тенисер света Новак Ђоковић могао би да заигра на Аустралијан опену, упркос томе што се налази пред депортацијом, став је адвоката и стручњака за имиграционо право. Постоји могућност да се та одлука одложи уколико судија наложи привремену забрану.
Ђоковић се налази у избегличком хотелу у Мелбурну где чека понедељак и одлуку Федералног окружног и породичног суда, пошто му је укинута виза за Аустралију и наложено му је да напусти земљу.
Новак је после целе ноћи проведене на испитивању на аеродрому остао без визе јер, како су аустралијске власти саопштиле, није предао адекватне доказе за изузеће од обавезне вакцинације, али је одлуком суда рочиште на којем ће бити разматрана депортација померено за понедељак.
Новак Ђоковић после пораза у полуфиналу Завршног турнира у Торину - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2022
СПОРТ
Ко је овде луд – једна информација баца ново светло на случај „Ђоковић“
Аустралијски стручњак за имиграционо право Абул Ризви истакао је да та држава, када је у питању визни систем, пружа три нивоа заштите.
„Господину Ђоковићу дата је виза под претпоставком да су испуњени сви законски услови“, рекао је Ризви.
„Други ниво је када се особа укрца у авион да би дошла у Аустралију. Постоје граничари који могу спречити особу да се укрца у авион ако има проблема са визом. То је било пре 24-48 сати. Ипак, није предузета никаква радња да се Ђоковићево укрцавање спречи“, додао је.
Трећи ниво заштите активира се на аеродрому у самој земљи и, како Ризви каже, на њему је била заснована читава акција у случају најбољег тенисера на свету.
Он је додао да, ако би оно што се дешавало Новаку у Мелбурну постао шаблон, аустралијски аеродроми не би могли да поднесу ту ситуацију јер би настао хаос, а потом и додао да у овом случају постоје три кључна питања, која Ђоковићеви адвокати могу да искористе и сачувају га од депортације.
„Да сам Новаков адвокат, поставио бих три питања. Прво: Ако мој клијент није испунио законске услове, зашто сте му дали визу? Друго: Ако сте били забринути због визе мог клијента, зашто нисте отказали пре него што је ушао у авион. Треће: С обзиром на то да сте му дали визу, а ниједна околност се није променила од тада, по ком основу можете да откажете визу?“
Џастин Квил, један од партнера у канцеларији Томсон Гир адвокати, верује да постоји шанса да Србин заигра на Аустралијан опену, док се о његовој визи одлучује на суду.
Један од најпознатијих адвоката из канцеларије која има седишта у Сиднеју, Мелбурну, Перту, Бризбејну и Аделајду, очекује да ће бити издата „привремена забрана“ депортације, која ће омогућити Ђоковићу да наступи на првом гренд слему у сезони.
„Очекује да ће судија рећи: 'Издаћу интерлокуторну забрану, што у суштини значи привремену забрану, стопираћу депортацију, а онда ћу натенане саслушати комплетан случај“, навео је Квил.
„Точкови правде се не окрећу тако брзо, знамо то.“
Квил је додао да то не значи да ће Ђоковић добити случај на суду, већ да ће му само бити омогућено довољно времена да заигра на турниру који је на програму од 17. до 30. јануара.
У ситуацијама у којима се права борба води око привремене забране, адвокат истиче да се две стране обично договоре након што се привремена забрана изда.
Ко је овде луд – једна информација баца ново светло на случај „Ђоковић“
Лицемерје и политиканство са једне, а значајна порука са друге стране: „Само је Новак био искрен“
Дирљив текст др Нелета Карајлића: Не дамо Нолета, он је доказ да се вриједи борити!
„Ђоковић није криминалац или терориста“: Србија упутила протест амбасадору Аустралије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала