- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Отвара се Канцеларија за права Срба у Федерацији БиХ, циљ спречити отимачину српске имовине

CC BY 2.0 / Flickr/Andreas Lehner / Сарајево
Сарајево - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2022
Пратите нас
Више од пола милиона Срба који су пре рата живели и имали имовину на простору садашње Федерације а не живе тамо могу због закона који је донет у Федерацији у децембру 2021. године да остану без имовине, упозорава за Спутњик Ђорђе Радановић, председник Канцеларије за заштиту права Срба у Федерацији Босне и Херцеговине.
Радановић каже да је због те чињенице за 25. јануар планирано да се отвори Канцеларија која ће Србима из Федерације, који живе у Србији, омогућити да добију информације о својој имовини у ФБиХ и бесплатну правну помоћ, како би дошли лакше до свог имовинског листа.
„Људи имају земљу у Федерацији и ту земљу обрађују Муслимани и Хрвати и нико не пита Србе ни за шта а постоји објективна могућност да Срби остану без свог власништва јер по закону који је донет у Федерацији ако неко вашу земљу користи 20 година он постаје власник,“ објашњава наш саговорник.

Спречити отимачину српске имовине

Према његовим речима, Срби ван Федерације не знају да се тамо врши хармонизација катастарских књига која је чиста превара и отимачина српске имовине.
„И ту не говорим само о онима који су избегли за време рата већ и оној економској миграцији која се дешавала од 1945. и педесетих година кад се ишло трбухом за крухом у Србију и иностранство. Дакле, наша је намера да свако од Срба ко је укњижен као власник или полаже право на власништво над земљом у Федерацији, односно, имовини добије и написмено да је то у његовом поседу,“ каже наш саговорник.
Радановић напомиње да је пре рата 32 одсто земље на садашњем простору Федерације било српско, а да сада после овог закона постоји опасност да она без знања и пристанка Срба пређе у руке Муслимана или Хрвата који су на њој. Посебан проблем је, каже он, са српским становима у Сарајеву, наорчито оним који су били у власништву ЈНА.
„Донели су закон по коме свако ко је имао стан добијен од ЈНА а у питању је око 1000 српских станова, не може да добије стан назад већ ће му он бити исплаћен уз велико умањење. На пример стан чији квадрат вреди 3.000 КМ, тај исти квадрат за Србе ће бити 700 КМ. Зашто? Зато што су увели порез од један одсто по години што када се узме у обзир да је неко ван стана 30 година цена се умањује за 30 одсто. Наравно право на ово имају само они који нису у Београду добили други стан,“ напомиње наш саговорник.

Федерација не обавештава Србе

Он наглашава да је велику улогу у спречавању развоја догађаја на штету Срба одиграло укључивање председника Управе за сарадњу са Србима у дијаспори Владе Србије Арноа Гујона. Његови апели одјекнули су на свим меридијанима и повећали интересовање свих оних који имају имовину на подручју ФБиХ.
Пројекат усклађивања земљишних књига на нивоу БиХ почео је 2014. године а финансиран је од стране Светске банке и републичке Управе за геодетске, имовинске и правне послове Босне и Херцеговине. Такозвана „хармонизација података" довела је до несклада у Федерацији јер права Срба нису узета у обзир, за разлику од Републике Српске која поступак обавештавања води транспарентно. Власти у Федерацији БиХ јавне позиве не шаљу лично, већ их објављују у Службеном гласнику Федерације БиХ и у локалним новинама који расељеним Србима нису доступни.
При томе, води се дуална евиденција: у земљишно-књижним канцеларијама при општинским судовима ФБиХ и у општинским Управама ФБиХ. Тако је многима имовина укњижена на друге власнике: кантон, општину или појединца. На основу члана 58. Закона о стварним правима Федерације, друго лице као самостални поседник стиче право власништва на земљу након периода од 10 или 20 година непрекидног поседовања. По овој евиденцији не 250.000 већ 400 000 Срба полаже право на непокретности у Федерацији.

У помоћ притекла и Србија

Иначе, у представништву Канцеларије у РС закључно са 10. августом 2021. на плану заштите имовинских права лица из ФБиХ укупно је решено 4.447 захтева.
Према расположивим подацима, у Федерацији БиХ је успостављена и води се евиденција некретнина у оквиру 1.864 катастарских општина које је налазе у десет кантона. Закључно са 10. августом 2021. године успостављање нове земљишне књиге је најављено за 240 катастарских општина или 12,33% свих катастарских општина и Федерацоко.
Избеглим Србима из Федерације у помоћ је притекла и Србија, а информације о заштити имовине биће пласиране у пет корака: преко конзуларно-дипломатских представништава, српских удружења у дијаспори, епархија, друштвених мрежа, повезивањем медија из дијаспоре са онима из Србије.
На територији федералног дела Босне и Херцеговине пре рата живело је више од пола милиона Срба. Данас их је десет пута мање. Према попису из 1991. године у власништву су имали земљу која чини нешто више од 30 одсто укупне површине Федерације.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала