- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Париз: Могуће затварање „Северног тока 2“

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаПолагање цеви гасовода "Северни ток 2"
Полагање цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2022
Пратите нас
Министар спољних послова Француске Жан Ив Ле Дријан изјавио је да би међу мерама, у случају погоршања ситуације око Украјине због Русије, могло да се нађе питање затварања гасовода „Северни ток 2“.

„То је пре свега питање Немачке. Француска је увек показивала велику уздржаност према 'Северном току 2'. Али мислим да ће то питање бити размотрено уколико дође до нове агресије у Украјини“, одговорио је Ле Дријан за телевизију „БФМ“ на питање водитеља да ли сматра да је потребно затворити „Северни ток 2“ ако Русија изврши „инвазију“ на Украјину.

Министар је поново нагласио да „ће стратешке последице бити озбиљне у случају дође до нове агресије против Украјине“.
„Али то не значи да нема потребе да се разговара са Русијом“, додао је шеф француске дипломатије.
Према његовим речима, Париз за сада не примећује повлачење руских снага са украјинске границе због чега га и даље брине напетост у том региону.
„Забринути смо концентрацијом руских Оружаних снага у близини украјинске границе. Чини ми се да је био 21. децембар када нас је руски председник Владимир Путин уверавао да су то обични маневри и да Русија има право да их изводи на својој територији“, напоменуо је Ле Дријан.
С тим у вези, он је подсетио да је руски лидер такође обећао да ће се део трупа по окончању маневара повући са границе. Међутим, француска страна то и даље није приметила, додао је министар.

Неопходан дијалог ЕУ и Москве о безбедносним питањима

Истовремено, он заложио се за учешће ЕУ у преговорима са Русијом о безбедности. С тим у вези, француски дипломата сматра да је неопходно остварити прави дијалог између ЕУ и Русије о безбедносним питањима у светлу билатералних консултација Москве и Вашингтона, као и предстојећег састанка Савета Русија-НАТО.

На питање новинара телевизије да ли, по његовом мишљењу, Русија покушава да се снађе без ЕУ у настојању да створи нову безбедносну архитектуру у Европи, Ле Дријан је рекао да би „Путин то желео, јер му је мало стало до Уније и да намерава да покуша да забије клинове у јединство Европљана“.

„Без Европљана не може да се разматра безбедност и стабилност у Европи. То је оно о чему смо причали и о чему ћемо причати“, нагласио је он.
Министар је подсетио да су следеће недеље заказани преговори Русије и НАТО-а, у светлу којих Француска намерава да покрене питање улоге Европљана у том дијалогу. Он сматра да Европљани могу да изнесу свој став на преговорима са Руском Федерацијом и у оквиру Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) 13. јануара.
Подсетимо, Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног интензивирања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. У Москви наглашавају да се премештање трупе врши у складу са Уставом и унутар територије Русије а да западне земље ту тезу користе као изговор за даље ширење НАТО.
Споменик оснивачима Кијева - браћи Кију, Шчеку и Хориву и њиховој сестри Либед на Тргу независности у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2021
СВЕТ
Кијев променио плочу: Не планира се увођење ратног стања, не прети нам инвазија Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала