- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Цене у Немачкој експлодирале

CC0 / Unsplash / Далековод
Далековод - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2022
Пратите насTelegramOdyssey
Енергенти у Немачкој поскупели су као никада до сада. Потрошачи и привреда трпе велико оптерећење јер након пада економских активности почетком пандемије уследила је велика потражња за енергентима.
Цене струје, гаса и лож-уља у Немачкој буквално су експлодирале. У року од неколико месеци умногостручила се велепродајна цена гаса попевши се на историјски максимум. Узрок су поред повећане потражње и ненапуњена складишта гаса у земљама који су потрошачи али и смањене испоруке појединих земаља које производе гас. Ту су и скупи емисиони сертификати, пише Дојче веле.
Немачки Савезни завод за економију и контролу извоза мери цене. Портал за заштиту потрошача Веривокс наводи да су се цене од почетка 2021. утростручиле. А на краткорочном тржишту гаса током године су се цене земног гаса више него уседмостручиле. Мегават-сат тренутно кошта 150 евра. А дугогодишњи просек цене је био између 10 и 25 евра.

Гас током године поскупео 50 одсто

Веривокс тврди да су трошкови једног просечног домаћинства које троши око 20.000 киловат-сати годишње у 2021. били просечно 1704 евра. А почетком године износили су 1.162 евра. То је раст цене од 47 одсто. „У 2022. ће почети да делују фактори који додатно повећавају цене“, каже стручњак за енергију Торстен Шторк.
Осим велепродајних цена, очекује се раст намета на емисију угљен-диоксида употребом фосилних горива и то већ од јануара, са 25 на 30 евра по тони. Шторк каже да то све снабдеваче гасом присиљава да повећају цене, и то значајно. Према истраживању Веривокса 515 од 700 фирми које се баве снабдевањем гасом најавиле су да ће у фебруару повећати цене у просеку за 23,1 одсто. При годишњој потрошњи од 20.000 киловатсати, то ће значити годишње повећање трошкова за 339 евра.

Лож-уље скупље 41 одсто

Слично су се развијале цене у случају лож-уља. Сто литара је пре годину дана коштало просечно 49 евра нето. У децембру је цена била 69 евра – то је плус од 41 одсто. „Цена лож-уља у суштини прати развој међународне цене нафте. Почетком пандемије она је пала на историјски минимум. Тренутно су цене лож-уља веће него пре кризе“, каже стручњак за енергетска питања Шторк.

Цене електричне енергије порасле 18 одсто

Просечна цена струје је од јануара до септембра прошле године порасла за 18,4 одсто. Просечно домаћинство са годишњом потрошњом од 4.000 киловат-сати за то је почетком године морало да планира 1.171 евра, а у децембру је цена била 1.386 евра. Тиме је рачуна за струју за приватне потрошаче повећан за 215 евра годишње.
Веривокс констатује да до сада није постојала таква динамика цена на годишњем нивоу. Према истраживању, између јула и новембра, цена електричне енергије за потрошаче пет пута је обарала историјске рекорде. А на тржиштима за краткорочне куповине већ се барата ценом од 325 евра. До сада се вишегодишњи просек цене кретао између 35 и 55 евра.
На почетку нове године, намет на киловат-сат за финансирање обновљиве енергије пао је са 6,5 на 3,7 цената. То би просечно домаћинство растеретило на годишњем нивоу за 133 евра. Али у исто време су порасли транспортни трошкови на електричној мрежи на нивоу целе земље за око четири одсто, достижући још једну рекордну висину. Чак 280 од 800 локалних снабдевача електричном енергијом најавили су пораст цена за фебруар 2022. просечно за 7,6 процената. Годишње то оптерећује новчаник потрошача са 100 евра више.

Порези и намети такође утичу на цене

Требало би узети у обзир да се коначна цена у Немачкој формира и на основу пореза и разних намета. Набавна цена струје и маржа сачињавају свега једну четвртину цене. Дакле, највећи негативни утицај на развој цене електричне енергије има држава са својим наметима. Код гаса је то нешто друкчије, јер продукциони и погонски трошкови бивају до 49 одсто уграђени у цену. А у лож-уљу је то 59 одсто.

Јефтини снабдевачи заустављају испоруку

Снабдевачи који су имали политику ниских цена запали су један за другим у финансијске тешкоће, јер њихове ниске тарифе које су уговорно нудили нису могле да покрију све веће добављачке цене. Многи су прогласили инсолвентност, јер немају дугорочне уговоре са великим произвођачима енергије.
Потрошачи чији је снабдевач инсолвентан почињу да добијају енергенте од градских мрежа, али по неповољној тарифи за нове муштерије. На пример, келнски велики енергетски концерн „Рајненерџи“ од почетка године нуди струју за нове муштерије по цени од 72,8 центи по киловат-сату уместо 30,76 центи. Ови велики снабдевачи ретко дозвољавају да се промени тарифа, као што је то било могуће раније. Од 5. јануара нове муштерије поново могу да бирају између неколико тарифа, али најјефтинија је и даље 40 одсто скупља од оне коју имају старе муштерије.

Веће цене и за индустрију

Многе индустријске фирме, велике и мале имају исти проблем. Хиљаде њих се нису осигурале дугорочним уговорима, како наводи лист „Ханделсблат“, а код неких од њих, исто као код приватних муштерија, снабдевачи су инсолвентни и не испоручују више гас.
У листу „Ханделсблат“ наводи се и изјава власника једне веће приватне фирме из Северне Рајне – Вестфалије: “Раст цена је био већ у трећем кварталу тако драстичан, да смо мислили да ће ускоро почети да падају”.
Овај предузетник из области машиноградње, који као и многи други, жели да остане анониман, има годишњи промет од две милијарде евра, и тешко се прерачунао: “Предуго смо чекали и пропустили смо прави тренутак”. Његово предузеће ће следеће године само у Немачкој у погонима платити пет до шест милиона евра за струју и гас. До сада су ти трошкови буџетирани са три милиона евра. Не треба да чуди да предузетници који не могу да поднесу експлозивни раст цена, све гласније захтевају државну помоћ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала