- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Казахстан: Приведен бивши председник Комитета за националну безбедност

© Sputnik / Екатерина Штукина / Уђи у базу фотографијаБивши председник Комитета за националну безбедност Казахстана Карим Масимов
Бивши председник Комитета за националну безбедност Казахстана Карим Масимов - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2022
Пратите нас
Бивши председник Комитета за националну безбедност Казахстана Карим Масимов приведен је због сумње за велиздају, саопштио је Комитет за националну безбедност.
Како се наводи у саопштењу, 6. јануара ове године Комитет за националну безбедност „покренуо претпретресну истрагу о велеиздаји, у складу са чланом 175 дела 1 Кривичног закона Републике Казахстан“.
„Истог дана су због сумње да су починили дато кривично дело приведени бивши председник Комитета Масимов и друга лица и смештени у притвор“, додаје се у саопштењу.
Протестне акције у Казахстану почеле су првих дана нове године. Становници градова Жанаозен и Актау изашли су на митинге протестујући због двоструког поскупљења течног нафтног гаса, што је Министарство енергетике образложило чињеницом да су од 1. јануара цене почеле да се формирају на електронским берзама на основу понуде и потражње. Затим су се нереди проширили на друге градове, укључујући Алма Ату, стару престоницу и највећи град земље: тамо је почела пљачка, милитанти су нападали државне институције, одузимали оружје.
Као одговор, власти су увеле ванредно стање широм земље до 19. јануара и покренуле противтерористичку операцију. Према подацима УН, током протеста је рањено око хиљаду људи. Према подацима републичког Министарства унутрашњих послова, убијено је 18 припадника полиције.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала