- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пентагон потврдио: Нема ни речи о смањењу војног присуства у Европи

Пентагон - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2022
Пратите нас
Администрација САД не разматра могућност смањења војног присуства у Европи или чак евентуалну ревизију тог става, изјавио је портпарол Пентагона Џон Кирби.
Он је тим речима потврдио наводе Беле куће и демантовао саопштење америчке телевизије „Ен-Би-Си“ да Вашингтон разматра могућност да на преговорима са Русијом отвори питање смањења војног присуства у Источној Европи, као броја војних маневара које обе државе тренутно спроводе.
„У медијима су се појавили наводи да САД, уочи преговора са Русијом, разматрају могућност смањења броја својих војника у Европи. Могу недвосмислено да кажем да ми не разматрамо ту могућност нити да ћемо ревидирати став по том питању“, написао је Кирби на свом Твитер налогу.
Он је прецизирао да се то поготово односи на земље Балтика и на Пољску.
Подсетимо, амерички „Ен-Би-Си“ је претходно саопштио да Вашингтон, не само да разматра могућност да током преговора са Русијом отвори питање смањења војног присуства у Источној Европи, већ и да ограничи број војних маневара које обе државе тренутно спроводе.
Поред тога, амерички медиј навео је и да Америка намерава да то понуди као одговор на гаранције Русије да ће убудуће обавештавати НАТО о премештању трупа унутар своје територије као и приликом пребацивања ракета „Искандер“ на територију Калињинграда.
Крајем 2021. Русија је објавила нацрте споразума са САД и НАТО о безбедносним гаранцијама. Москва, између осталог, захтева од својих западних партнера правне гаранције одбијања даљег ширења НАТО-а на исток, уласка Украјине у блок и стварања војних база у постсовјетским земљама.
За 10. јануар у Женеви су планирани преговори Русије и САД о руским предлозима за безбедносне гаранције. Претпоставља се да ће након тога руски предлози бити разматрани 12. јануара на савету Русија-НАТО и 13. јануара на платформи ОЕБС-а у Бечу.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2022
РУСИЈА
Вашингтон уочи преговора са Москвом: Поједини захтеви Русије су апсолутно неизводљиви
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала