- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Председник Туркменистана одлучио да затвори "врата пакла"

© Фото : Wikipedia/Tormod SandtorvВрата пакла, у Туркменистану
Врата пакла,  у Туркменистану - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2022
Пратите нас
Председник Туркменистана Гурбангули Бердимухамедов наредио је својој влади да пронађе начин за гашење гасног кратера који пламти у пустињи Каракум последњих 50 година.
Кратер који се налази у близини села Дарваза, око 270 километара од главног града Туркменистана, Ашгабата, службено се зове "Сјај Каракума", али га локално становништво обично назива "врата пакла", преноси РТ.
Кратер широк 60 метара резултат је урушавања тла током истраживања гаса 1971. године. Намерно је запаљен због страха да би отровни гас могао угрозити људе и дивље животиње у том подручју.
Иако се очекивало да ће брзо изгорети, кратер и дан данас избацује пламен, стварајући застрашујући, али врло живописни доживљај и феномен.
"Врата пакла" постала су једно од најпознатијих светских знаменитости ове средњоазијске нације. Међутим, туризам баш и не цвета у Туркменистану, који сваке године посети мање од 10.000 страних гостију.
CC BY 2.0 / David Stanley / Darvaza Gas Crater "Врата пакла": Гасни кратер Дарваза у Туркменистану "Дарваза"
 Врата пакла: Гасни кратер Дарваза у Туркменистану Дарваза - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2022
"Врата пакла": Гасни кратер Дарваза у Туркменистану "Дарваза"
То је можда и кључни разлог одлуке председника да угаси пламен.
Током онлајн састанка са владом у петак, председник је утврдио да земља губи вредне природне ресурсе, које би иначе могла да прода у иностранство, а новац искористити за побољшање благостања грађана Туркменистана.
Запаљени гас је, како је додао, штетан и за људе и околину.
Бердимухамедов је наложио заменику премијера задуженом за индустрију нафте и гаса, да организује разговоре са научницима, укључујући и стране стручњаке, да се установи како се носити с пламеном.
Међутим, још је нејасно хоће ли се тиме напокон затворити "врата пакла", будући да је председник издао сличну наредбу 2010. године, али она тада није могла бити испуњена.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала