- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Свештеник којем је забрањено да види Ђоковића: „За 46 година никоме није одбијена пастирска посета“

© AFP 2023 / CON CHRONISСвештеник са српским народом испред хотела у ком је Новак Ђоковић
Свештеник са српским народом испред хотела у ком је Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2022
Пратите нас
Најбољем тенисеру света Новаку Ђоковићу, који је затворен у Мелбурну, на Божић није била дозвољена посета протојереја-ставрофора Милорада Лончара, који је дан касније објаснио шта се тачно десило. „Није у питању карантин, него затвор. Ово је земља у којој живим 46 година и пастирска посета није одбијена никоме до сада“, изјавио је.
Ђоковић је у Аустралији Божићне празнике провео у избегличком карантину због неиспуњавања критеријума за добијање медицинског изузећа. Од четвртка ујутру, по нашем времену, Новак чека коначну одлуку, на празник му није дозвољена ни посета српског свештеника.
Протојереј-ставрофор Милорад Лончар рекао је за Јутарњи програм РТС-а да је дозволу да посети Новака затражио епископ Силуан.
„Јавила ми се госпођа која се зове Анђела из аустралијанског департмана и рекла је да зна да ја треба да посетим Новака, да је то био план СПЦ, али нажалост, мој директор је дошао и рекао ми да не може доћи до такве посете јер су забрањене посете свим људима у том притвору“, рекао је Лончар.
Скуп подршке Новаку Ђоковићу у Београду - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2022
СРБИЈА
Побеђује Новак: Шта би било најгоре да ураде Срби сада кад је њихов херој утамничен
Изненађен је, каже, због свега овога.
„Ово је земља у којој живим 46 година и пастирска посета није одбијена никоме до сада. Ја сам могао да одем на било које место да посетим било кога, у затвор, у болницу“, испричао је Лончар.
Каже да је Новак у притвору, а не у карантину.
„Помиње се карантин, није у питању карантин, него је у питању затвор. Тамо они који дођу илегално или неко коме не одобре визу, они га буквално затварају“, објашњава протојереј-ставрофор.
Каже да се не само у српској заједници, него уопште у Аустралији говори о томе и Аустралија је тренутно подељена на оне који су против Владе и Владине одлуке да се у затвор стави Новак и са друге стране против Новака.
„Има нажалост таквих оних који окривљују Новака да наводно не поштује законе Аустралије. Они подржавају премијера Скота Морисона и његову неприхватљиву изјаву у вези са Новаком. Ја сам позван од стране Еј-Би-Си-Ја да дам неку изјаву и после је била реакција на тај мој интервју. Већина људи је позитивно то прихватила, али сам добио и неколико мејлова у којима се каже како ја као свештеник могу да проповедам да неко не поштује законе“, испричао је Лончар.
© AFP 2023 / CON CHRONISСрпски свештеник испред хотела у ком се налази Новак Ђоковић
Српски свештеник испред хотела у ком се налази Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2022
Српски свештеник испред хотела у ком се налази Новак Ђоковић
Према његовим речима, аустралијански медији су као и свуда на Западу на страни званичне политике.
„Ово што се десило је тесно везано са политиком. С једне стране Морисон и његова партија треба да изађу ускоро на изборе и ово је као нека кампања где сви треба да се придржавају закона, укључујући и познате личности“, додаје Лончар.
Сматра да је већина Аустралијанаца против тога што држава ради и мера уопште и самим тим је против онога што раде Новаку, али свакако да има оних који подржавају став државе и таква једна атмосфера је припремљена кроз нечувена затварања.
„Значајно су успели да ускрате слободу људима. Оно што је карактеристично је да људи овде не могу да прихвате да је Новак као Србин тога квалитета као човек и играч, јер по њима, не може неко ко није из њиховог миљеа бити тако успешан. И њима смета када говори као човек од интегритета“, прича Лончар.
Наводи и пример писма које му је послао један Аустрлијанац у коме се каже да „Новак може да буде најбољи тенисер света, али да би требало да зна да је просечан као човек“.
Емир Кустурица и Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2022
СРБИЈА
Кустурица о Ђоковићевом притвору: Ово су окови новог света
Новак Ђоковић прославља победу против Каспера Руда у Торину - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2022
СПОРТ
Мустафа Јусуфспахић послао снажну поруку Новаку: Бог све види
Новакови навијачи у Мелбурну - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2022
СПОРТ
„Срамота ме је!“ – легенда са Србима испред Новаковог смештаја, шок због заточеног Иранца /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала