- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Блинкен: На преговорима у Женеви могли би се поставити темељи за обнављање споразума о ракетама

© AP Photo / Andrew HarnikАмерички државни секретар Ентони Блинкен
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2022
Пратите нас
Делегације САД и Русије на предстојећим преговорима у Женеви могле би да поставе темеље за обнављање споразума о ракетама средњег домета, изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен.

„(На преговорима) ће можда успети да се поставе темељи за обнављање Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета (Споразум ИНФ) са Русијом“, истакао је Блинкен.

Он је додао и да је америчка делегација на предстојећим консултацијама у Женеви спремна да са представницима Москве разговара о размерама војних вежби које се изводе у Источној Европи, али не и о броју америчких трупа.
„Не разматрамо (разговор) о броју трупа“, нагласио је амерички државни секретар.
Блинкен је додао и да ће предстојећи разговори америчке и руске делегације у Женеви бити прилика да се разговара о забринутости Москве у вези са ширењем НАТО-а.
„Сада имамо прилику да кроз дијалог и дипломатију видимо да ли ћемо успети да решимо легитимне забринутости Русије (о НАТО-у), као и многе забринутости других земаља у вези са понашањем Русије у Европи“, рекао је Блинкен у интервјуу за „Си-Ен-Ен“.
Он је, при томе, нагласио да Сједињене Америчке Државе сматрају пут дипломатије и дијалога најпожељнијим у односу на Русију, али су спремне да употребе „одлучне мере у случају да она крене путем конфронтације“.
„Привржени смо дијалогу и дипломатији како бисмо видели да ли можемо да решимо ове проблеме мирним путем, који је свакако најпожељнији. Истовремено, спремни смо да делујемо веома одлучно против Русије ако изабере пут конфронтације и агресије“, истакао је шеф америчке дипломатије.

Могућ напредак на преговорима

Блинкен је додао да Сједињене Америчке Државе сматрају да током руско-америчких преговора о безбедности стране могу да пронађу заједнички језик о питањима која забрињавају и Русију и САД.
„Сматрамо да можемо да напредујемо у решавању проблема забринутости са обе стране, што ће смањити напетости и помоћи у побољшању безбедности“, рекао је он.
Блинкен је додао да ће се предстојећи преговори водити „у блиској координацији са европским савезницима и партнерима“.
Према његовим речима, америчка администрација не очекује никакве помаке наредне недеље у предстојећим америчко-руским преговорима о безбедности.
Амерички државни секретар сматра да је мало вероватно да ће руско-амерички преговори о безбедности постићи значајан успех све док су руске трупе, према Вашингтону, близу границе са Украјином.
„Што се тиче стварног напретка, веома је тешко замислити да ће се догодити, све док постоји тренутна ескалација када Русија држи Украјину на нишану, 100 хиљада војника на граници, постоји могућност да се њихов број веома брзо удвостручи“, тврди Блинкен.

Смањење напетости само на узајамној основи

Све мере за смањење напетости у преговорима са Русијом о безбедности могуће су само на узајамним основама, рекао је Блинкен.
„Ако Сједињене Америчке Државе и Европа предузму кораке како би изашле у сурет неким од забринутости Русије, онда ће Русија морати да учини исто“, истакао је државни секретар.

Без уступака

Блинкен је навео и да америчка администрација не намерава да прави уступке у предстојећим руско-америчким преговорима о безбедности, као и да Вашингтон очекује да процени да ли је могуће смањити тензије.
„Овде се не ради о уступцима, већ о схватању да ли, у контексту дијалога и дипломатије, обе стране могу да предузму кораке који ће смањити напетости. То смо радили и у прошлости“, констатовао је он.

Наоружавање Украјине

Блинкен је додао да ће Сједињене Америчке Државе наставити да испоручују Украјини одбрамбена војна средства.

Делегације САД и Русије на предстојећим преговорима у Женеви могле би да поставе темеље за обнављање споразума о ракетама средњег домета, изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен.„Јасно смо ставили до знања да ћемо наставити да подржавамо Украјину испоручујући јој одбрамбену војну опрему како би могла да се брани“, прецизирао је он.

Секретар је додао да је „јасно и да ће се у случају даље руске агресије НАТО још више интензивирати”.

Русија хоће да обнови Совјетски Савез

Русија жели у геополитичком смислу да обнови поредак ствари који је постојао под Совјетским Савезом, сматра Блинкен.
„Мислим да је то тако, то је један од циљева председника (Русије Владимира) Путина. А то значи обнављање сфере утицаја над земљама које су раније биле део Совјетског Савеза“, одговорио је Блинкен на одговарајуће питање новинара и додао да је то „неприхватљиво“.
У Женеви 10. јануара треба да почну руско-амерички преговори, 12. јануара у Бриселу ће се састати Савет Русија-НАТО, а 13. јануара у Бечу ће се одржати састанак Сталног савета ОЕБС-а. Ови разговори ће се првенствено фокусирати на руске безбедносне иницијативе у евроатлантској области.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала