Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Брнабићева: Држава ће одговорити ако буду блокирали границе

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседница Владе Србије Ана Брнабић
Председница Владе Србије Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2022
Пратите нас
Премијерка Србије Ана Брнабић оценила је да је неразумно то што су грађани незадовољни због пројекта "Јадар" најавили да ће поред ауто-путева блокирати и граничне прелазе, истичући да ће држава реаговати уколико до тога дође.
Она је гостујући на ТВ Пинк рекла да се у борби за сопствене циљеве мора поштовати право на слободу кретања осталих грађана.

"Што се тиче последњих блокада, видим да су јако незадовољни што се грађани не појављују на тим протестима. Невероватно је да ти људи кажу грађанима да су они неодговорни. Што више време пролази, све више мислим да ово нема никакве везе са Зеленом агендом. Ови еколози, Ћута и остали, никакве захтеве нису поставили", рекла је Брнабићева.

Оценила је да се иза еколошких устанака крију политички протести против председника Србије Александра Вучића.
Поручила је да "не узима за озбиљно" претње да ће еколошки активисти блокирати границе и да сматра такву најаву "бахатом" и неразумном.
Премијерка је објаснила да су се сви важни договори у вези са Рио Тинтом били за време претходне власти, која је и направила споразум са том компанијом.
Рекла је да исти људи који су донели кључне одлуке о овом пројекту 2004, 2006. и 2012. године, сада протестују против Рио Тинта.
Истакла је да је 2004. године ступио на снагу Споразум о узајамној заштити инвестиција са Великом Британијом и да се тај споразум превасходно односи на сектор рударства.
Рекла је да је такав корак апсурдан када се узме у обзир колико Србија има инвестиција у Великој Британији.
Такође, казала је да је 2006. године промењен Закон о рударству, како би увели принцип континуитета.
"То значи да онај ко има право на истраживање, уколико све ради у складу са законом, има ексклузивно право на експлоатацију", рекла је она.
Подсетила је да је 2012. Министарство за заштиту животне средине на челу са Оливером Дулићем дало дозволу Рио Тинту за бушење.
Брнабићева је истакла да Влада на чијем је челу ради искључиво у корист Србије и нагласила да ће се од пројекта одустати уколико студије о процени утицаја на животну средину покажу да постоји негативан утицај на околину.

"Да би компанија радила мора да добије Решење о експлоатационом праву. Председник Вучић је то све зауставио, након што је посетио људе у Горњим Недељицама и осталим селима", казала је Брнабићева.

Никакви уговори са компанијом не постоје, каже премијерка и додаје да постоје само дозволе које су издаване до 2013. године, а да је све процесе стопирао председник Вучић, јер су грађани били незадовољни.
Осврнула се и на то да је ова Влада 2017. потписала са компанијом необавезујући Споразум о разумевању, према којем се литијум не може извозити из Србије уколико се то не дозволи, као и да ће се сви радови обављати само ако доносе бенефите грађанима Србије.
Такође, тим споразумом се подразумева да компанија мора да поштује највише међународне стандарде, додала је премијерка.
"Јако смо близу тога да одустанемо од Рио Тинта, људи неће и немамо проблем са тим. Све остало што се буде дешавало са литијумом биће тема јавне расправе и националне дебате", поручила је Брнабићева.
Додала је да се ни тада неће стати са протестима, јер је еколошка борба, заправо борба против Александра Вучића.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала