- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Република Српска ће једног дана бити независна држава

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2022
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик оценио је да ће ова година бити тешка, али да ће у њој Република Српска забележити још један успех. Он је уверен да ће Република Српска једног дана бити независна држава.
Додик је истакао да није лако упустити се у борбу са моћним и великим и истрајати у тој борби, да се ту мора имати висок степен самосвести, а не лудила.
„У том погледу година ће бити тешка“, рекао је Додик, који сматра да је у своје време краљ Александар погрешио, јер се окренуо југословенству, а не српству, пошто није пристао да се српске општине у БиХ придруже Србији.

Република Српска ће бити независна

Он је рекао да Српска све ове године опстаје борбом за слободу, идентитет и очување својих основних вредности, зато што није поклекла пред силним насртајима, као и да нигде на свету аутономија није сама себе уклонила, већ јачала.
Додик је уверен да ће Република Српска једног дана бити независна и да ће имати свој федерални или конфедерални статус са Србијом, оценивши да је то допринос миру и стабилизацији на овим просторима.
„Сви су смели да се одвоје од Срба и да разбију Југославију, а Срби немају право да се одвоје од муслимана у БиХ и треба да трпе да их тлаче и покушавају да им униште идентитет и Републику Српску? Ово је као насилан брак“, рекао је Додик за „Вечерње новости“ и запитао како помирити народе који никада нису били на истој страни историје.
Додик је навео да није он тај који попушта и да га не занима шта ће „ти муслимански пријатељи са запада рећи, јер се они навијачки односе према њима“, а Американци подржавају муслимане и желе да сатру Републику Српски и то је истина.
Сматра и да је тешко реално да се одржи састанак свих регионалних лидера да се „изглади“ ситуација у БиХ.
За санкције је рекао да је то страх, а не рационалан политички приступ, те оценио да ће тај њихов страх њему лично нанети много проблема, као и да је током ранијих посета САД искусио лицемерје.
Додик је рекао да су они који хтели да девастирају Републику Српску потпуно нервозни и спремни да учине то на брз и ефикасан начин по систему да се „Америка мора вратити овде да заврши недовршени посао“, али да он то не сме да дозволи.

Странци су проблем, БиХ је неодржива

Он је навео да се путем медија сеје страх, те поновио да је спреман на сваку жртву, осим да буду уведене санкције Републици Српској, што се не сме дозволити, те истакао потребу јединства уз напомену да је опозиција напустила процес јачања уставне позиције Српске.
Садашња генерација политичара у Српској, каже, у фази је јачања Српске и то ће радити без оклевања, шта год ко о томе мислио, али сматра да је једина грешка била та што генерација које су биле на челу Српске и Србије нису признале независну Републику Српску, разграничену са другима, јер би сада имали миран регион, стабилне и развијене заједнице.
Напоменуо је како је Клинтонова администрација имала усмени договор са мислиманима да се потпише Дејтонски споразум, а да ће они учинити све да девастирају Републику Српску, те оценио да је илузија уверење у региону да су се неки велики договорили шта треба овде да буде.
„Овде су неки ведрили и облачили, а када одете у Стејт департмент нико ни не зна за њих“, рекао је Додик.
На констатацију да се упорно пласира прича са Запада да је он главни кривац за то што БиХ не напредује, Додик је рекао да не верује у БиХ, шта год причали и стављали му санкције, јер је неодржива и нема унутрашње воље да постоји.
„Они /странци/ су проблем. Да су муслимани озбиљна нација у конститутивном и суверенистичком смислу као што се представљају да желе БиХ, онда би они требало да поведу покрет ослобођења од странаца“, истакао је Додик, те додао да они /странци/ могу да скрше Додика, али да неће моћи да скрше Додиково време.
Додик је рекао да његов одлазак у Председништво БиХ није била грешка, већ да је грешка била одлазак Младена Иванића који је у свему попуштао.
„Не волим да идем тамо, јер не видим шансу да се нешто догоди. Седети да Жељком Комшићем и Шефиком Џаферовићем је далеко више од изгубљеног времена“, рекао је Додик, наводећи да они за одлуке морају да зову Бакира Изетбеговића, а да он не зове никога, преноси РТРС.

Вучић никад није рекао да нешто морам, Путин зна сваки детаљ ситуације у БиХ

Додик је изјавио да му председник Србије Александар Вучић никада није рекао да нешто мора да уради, док за руског председника Владимира Путин каже да зна сваки детаљ ситуације у БиХ.
„Стекао се утисак да је Додик „велики намћор“ коме он може нешто дефинисати. Морам да кажем да да Вучић мени никада није рекао да нешто морам урадити и мислим да и он зна да је то немогуће“, рекао је Додик.
Он је захвалан свима у Србији, поготову Вучићу „за разумевање и подршку“, те је истакао да су сви у Српској загледани у Србију и поносни на сарадњу, поготово у последње време.
„Мислим да је ово најконкретнија и највидљивија подршка. Они нама помажу да изградимо инфраструктурне објекте у многим општинама. Тако смо ми били спремни да притекнемо у помоћ и позајмимо струју Србији. Интеракција је јасна“, навео је Додик.
Говорећи о недавном сусрету са руским председником Владимиром Путином и колико се ослања на Москву у планирању даљих политичких корака, Додик је рекао да велике силе само периферно познају ситуацију, али да је код Руса приметио велико познавање детаља, па и код самог Путина.
Додик је напоменуо како је Путин рекао да је Русија за поштовање међународног права и Дејтонског споразума, да зна да је тај споразум оскрнављен и да ће подржати његову борбу и политички процес у оквиру тог споразума, као и да је Русија за територијални интегритет БиХ.
„И то је то. Они неће ићи даље од тога. То нама и одговара, јер желимо да се обрачунамо са декаденцијом и кршењем Дејтонског споразума. А колико је све декадентно јасно говори да мени који годинама инсистирам на Дејтонском споразуму буду уведене санкције за антидејтонско понашање“, рекао је Додик.
Свечани дефиле поводом Дана Републике Српске у Бањалуци - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2022
РЕГИОН
Република Српска прославила 30. рођендан /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала