https://sputnikportal.rs/20220109/greske-koje-cesto-pravimo-tokom-pripreme-jela-1133161318.html
Грешке које често правимо током припреме јела
Грешке које често правимо током припреме јела
Sputnik Србија
Ако је једна од ваших новогодишњих одлука да научите да кувате или да научите да кувате боље, можете почети тако што ћете научити које грешке најчешће правимо... 09.01.2022, Sputnik Србија
2022-01-09T14:25+0100
2022-01-09T14:25+0100
2022-01-09T14:25+0100
друштво
стил живота
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/01/09/1133161772_0:100:1921:1180_1920x0_80_0_0_47f78dee070e5d0f82962f25f14f28f9.jpg
Не пробате јело током припремеДа јело које припремате не би било неукусно, премало или превише зачињено током припреме и пред крај узмите кашику и пробајте мало. То је поуздан знак да ли сте успели у замисли да обрадујете укућане.Отварате рерну често током печењаКада припремате теста, важно је да не отварате рерну често, јер мењате температуру рерне и пециво или колач не надођу како треба.Печете кромпир одмах након љуштењаДа би вам печени кромпири испали савршено, потребно је да кромпире након љуштења држите у води бар пола сата. После тога је важно да их добро осушите пре него што их ставите у суд за печење.Коришћење целих ченова белог лукаКада се додаје јелима, бели лук треба да се згњечи или исецка на комадиће. На овај начин он даје најбољу арому оброку и најздравији је.Кување пиринча у отвореној шерпиАко желите да вам кувани пиринач испадне како треба, прво га исперите водом. Након тога га ставите у шерпу са водом (размера пиринча и воде за пиринач дугог зрна је 1:2, а за пиринач кратког зрна 1:1,25) и укључите ринглу на високу температуру. Када вода проври, смањите температуру и поклопите шерпу. Оставите пиринач да се кува 18 минута, у случају да је дугог зрна, или 15 минута, у случају да је кратког зрна.Додавање брашна у врућу водуАко у мешавину која се крчка додате брашно, оно се неће добро растворити, већ ће се направити грудвице брашна. Да бисте то избегли, прво ставите брашно у чашу са млаком водом, добро га промешајте, и тек онда ову густу течност сипајте у свој оброк.Не процедите пасту чим је куванаКада је паста кувана, одмах да је процедите. Ако то не урадите, упиће превише воде и постати гњецава.Не мешате храну у тигањуВеома је важно да мешате храну док се крчка у тигању. Циљ је да се поврће, месо, паста или пиринач не залепе или загоре, али и да се равномерно скувају, издинстају или пропрже.Предуго динстате поврћеРазличито поврће захтева различито трајање термичке обраде. Водите рачуна да не претерате, јер ће тако изгубити све храњиве састојке. Боље је да буде полудинстано.Стављате превише намирница у посуду за кувањеДа би се храна равномерно динстала, потребан јој је простор. Зато сипајте мању количину исецканих намирница како бисте спречили да храна загори. Уместо покушаја да "нагурате" намирнице, боље је узети већу посуду.Остављање ловоровог листа предуго у оброкуГулаши, паприкаши, чорбе и сва друга јела у која стављате ловоров лист добиће горак укус у случају да овај зачин оставите предуго да стоји у њима током припреме. Најбоље је да ловоров лист ставите у јело десет минута пре завршетка процеса кувања и онда га одстраните, пише Екапија.
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/01/09/1133161772_106:0:1813:1280_1920x0_80_0_0_61a410e86d98083738f429a38d0fc313.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
стил живота
Грешке које често правимо током припреме јела
Ако је једна од ваших новогодишњих одлука да научите да кувате или да научите да кувате боље, можете почети тако што ћете научити које грешке најчешће правимо када припремамо јело.
Не пробате јело током припреме
Да јело које припремате не би било неукусно, премало или превише зачињено током припреме и пред крај узмите кашику и пробајте мало. То је поуздан знак да ли сте успели у замисли да обрадујете укућане.
Отварате рерну често током печења
Када припремате теста, важно је да не отварате рерну често, јер мењате температуру рерне и пециво или колач не надођу како треба.
Печете кромпир одмах након љуштења
Да би вам печени кромпири испали савршено, потребно је да кромпире након љуштења држите у води бар пола сата. После тога је важно да их добро осушите пре него што их ставите у суд за печење.
Коришћење целих ченова белог лука
Када се додаје јелима, бели лук треба да се згњечи или исецка на комадиће. На овај начин он даје најбољу арому оброку и најздравији је.
Кување пиринча у отвореној шерпи
Ако желите да вам кувани пиринач испадне како треба, прво га исперите водом. Након тога га ставите у шерпу са водом (размера пиринча и воде за пиринач дугог зрна је 1:2, а за пиринач кратког зрна 1:1,25) и укључите ринглу на високу температуру. Када вода проври, смањите температуру и поклопите шерпу. Оставите пиринач да се кува 18 минута, у случају да је дугог зрна, или 15 минута, у случају да је кратког зрна.
Додавање брашна у врућу воду
Ако у мешавину која се крчка додате брашно, оно се неће добро растворити, већ ће се направити грудвице брашна. Да бисте то избегли, прво ставите брашно у чашу са млаком водом, добро га промешајте, и тек онда ову густу течност сипајте у свој оброк.
Не процедите пасту чим је кувана
Када је паста кувана, одмах да је процедите. Ако то не урадите, упиће превише воде и постати гњецава.
Веома је важно да мешате храну док се крчка у тигању. Циљ је да се поврће, месо, паста или пиринач не залепе или загоре, али и да се равномерно скувају, издинстају или пропрже.
Различито поврће захтева различито трајање термичке обраде. Водите рачуна да не претерате, јер ће тако изгубити све храњиве састојке. Боље је да буде полудинстано.
Стављате превише намирница у посуду за кување
Да би се храна равномерно динстала, потребан јој је простор. Зато сипајте мању количину исецканих намирница како бисте спречили да храна загори. Уместо покушаја да "нагурате" намирнице, боље је узети већу посуду.
Остављање ловоровог листа предуго у оброку
Гулаши, паприкаши, чорбе и сва друга јела у која стављате ловоров лист добиће горак укус у случају да овај зачин оставите предуго да стоји у њима током припреме. Најбоље је да ловоров лист ставите у јело десет минута пре завршетка процеса кувања и онда га одстраните,
пише Екапија.