- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Јапан захтева да амерички војници не напуштају базе

© REUTERS / KyodoВојна база у Окинави
Војна база у Окинави - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2022
Пратите нас
Јапански премијер Фумио Кишида изјавио је данас да су Јапан и САД постигли "основни споразум" да се припадницима америчког војног контингента не дозволи да напуштају своје базе у Јапану, због све веће забринутости због наглог пораста броја случајева вируса корона.
Кишида је рекао да амерички војници неће напуштати своје базе "осим када је то апсолутно неопходно", што значи у хитним ситуацијама или из неких других безбедносних разлога, преноси АП.
Детаљи споразума се још разрађују, рекао је Кишида у интервјуу за Фуџи ТВ и потврдио да савезништво САД и Јапана остаје непромењено.
Број нових случајева у Јапану скочио је јуче на више од 8.000, што је четворомесечни рекорд, а медицински стручњаци оцењују да је наступио "шести талас епидемије".
За пораст броја новозаражених је окривљена америчка војска, јер је највећи број нових случајева евидентиран у близини војних база, због чега је влада Јапана прошле недеље затражила од САД сарадњу и задржавање америчког војног особља у базама.
Портпарол америчких снага у Јапану није одмах био доступан за коментар о Кишидиним најновијим изјавама, међутим, мајор Томас Р. Баргер је рекао да се епидемијски трендови помно прате у Јапану.
Окинава, југозападна група острва на којој се налази већина од 55.000 америчких војника у Јапану, једна је од три префектуре у којима су од данас на снази нова ограничења за сузбијање ширења вируса, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала