СПУТЊИК СРБИЈА

Јерменија — рај на Земљи:

Арарат, срећне свадбе
и грожђе

Виталиј Коваљчук
„Јерменија је рај на Земљи. Нигде није тако лепо, топло и нигде нема тако укусне хране. И сами ћете то осетити“, понавља сваког минута таксиста Зоро.
Он не скида наочаре за сунце и када је кишни дан. Саветује: ако желите да видите најнеобичнија места, пробате грожђе директно са лозе и уживате на јерменској свадби, онда не треба да идете у Јереван, већ у околину града. Откривамо где да потражите најстарије цркве на свету, како да припремите лаваш у пећи и да се приближите Арарату.
Од модерног доба до антике
Три сата лета из Москве и већ се налазите на аеродрому Јеревана — Звартноцу. Аеродром је добио име у част једног од симбола града — Звартноц (у преводу — Храм будних анђела). То је велик комплекс из VII века који се налази недалеко од Јеревана.
Сам храм, који стоји на 32 стуба, у X веку је разрушио земљотрес. Сачувани су само основа и неколико стубова.
Поред се налази резиденција католикоса (поглавара јерменске цркве): остаци дворца, просторија, бање. Добро се сачувала винарија, два базена са каменим удубљењима у којима се гњечило грожђе и сакупљала течност.
Да бисте обишли Звартноц, потребан је један сат. Личи на илустрације из уџбеника о историји старе Грчке, само је унаоколо уместо маслина дрвеће дуња.
Дуња
© Виталиј Коваљчук
Посета јерменској свадби
На 20 километара од Јеревана се налази град Аштарак. Има мање туриста, а велик број знаменитости. У историјском центру са уским улицама се налази црква Циранавор из VI века, Кармравор (црвена) из VII века.
Обратите пажњу на кров од црепа на цркви Кармравор, таквих храмова има само неколико у Јерменији.
Ако током шетње чујете хор аутомобилских сирена и гласну музику, знајте да ћете ускоро угледати јерменску свадбу. Младенци долазе у кућу младожење, са балкона их засипају латицама ружа и бомбонама.
Гости се служе орасима и сувим воћем, десертима у облику срца и пирамидама од бомбона. Обично и туристе позивају да се послуже и да кажу здравицу. Затим је на реду празнична трпеза, на коју се позива око 300-400 гостију. На свадби је увек бучно, весело и лепо се једе.
На обали реке Касах се налази мали парк поред млина из XIX века.
Може се седети за старим жрвњем као за столом, ослушнути шум воде и могу се сакупљати ораси.
Даска са ковчега и лаваш
На 17 километара од Јеревана се налази град Ечмиадзин (други назив му је Вагаршапат). То је колевка хришћанства у Јерменији. Управо је овде легендарни католикос Григориј Просветитељ саградио прву јерменску цркву 301. године. Према предању, то место му је показао Христ, зато је храм добио има Ечмиадзин (силазак Јединственог).
Постоји могућност да је ово најстарија хришћанска црква на свету. Касније су је направили од камена и ниједном је нису дограђивали до XVIII века.
Од 1441. године у Ечмиадзину се налази резиденција католикоса.
У музеју на територији резиденције се налази веома интересантна колекција хришћанских реликвија. Међу њима је Лонгиново копље, којим је пробо Христа, као и окамењена даска. Кажу да она потиче од Нојевог ковчега, нашли су је у Арарату у IV веку.
Културни центар „Мачањенц“ (у преводу Човек који се љуби, тако су назвали деду који је основао центар) направљен је у старој јерменској кући. Кућа има зелено двориште, у кући се налазе пећ, посуде са вином и предмети из сеоског живота. Овде се одржавају радионице сликарства, грнчарије и часови о ткању тепиха.
Ту се налази и ресторан традиционалне јерменске кухиње. Направљен је у стилу куће из средине XX века. Док чекате ручак, можете да гледате како се прави лаваш, а госте увек послуже врућим хлебом.
У културном центру „Мачањенц“ можете провести неколико дана, јер он ради као мали хотел. Ако желите да купите неки сувенир, предмети од керамике су одличан предлог, као и украси и минерали, као што је обсидијан.
Храм са несталим људима
Манастир Ованаванк је основан у IV веку и налази се на шест километара од града Аштарак, на крају клисуре. Овде, у цркви Сурб-Григор, која је саграђена у VI веку, чувају се делови моштију Јована Крститеља.
Историчари кажу да су од храма на дно клисуре водили подземни ходници у случају опсаде. Овим ходницима су се спашавали од освајача.
Око манастира се налази импровизована пијаца на којој се могу купити џем, сушено воће и бомбоне, а продавци ће вас угостити јабукама и орасима.
У подножју Арарата
За Јермене је највећа знаменитост — планина Арарат. Међутим, он се налази на територији Турске. Када је лепо време, може се видети врх под снегом који ће вам сви становници показивати са поносом и горчином у исто време.
Најближи Арарату је манастир Хор Вирап („Дубока јама“). Он је саграђен на месту где је био стари град Арташат. Управо је одавде 301. године почело крштавање Јерменије, прве хришћанске земље на свету.
Према предању, цар Трдат Трећи бацио је овде у тамницу 287. године свог друга Григорија Просветитеља, који је одбио да се поклони паганској богињи. Будући крститељ Јерменије је провео у заточеништву 13 година. У његову тамницу на дубину од шест метара водило је вертикално степениште које је веома стрмо. У XVII веку је изнад тамнице саграђена капела поред храма Богородице.
Када је лепо време, из Хор Вирапа се могу видети три земље: на неколико километара је Турска, на 11 километара Иран, а на 24 километра је Азербејџан.
На путу из Хор Вирапа према Јеревану простиру се виногради. Грожђе је већ обрано, али се може наћи по који сладак грозд. Ту се можете фотографисати и угостити се грожђем. Локално становништво тврди да вас нико неће отерати. Јерменска вина су веома ароматична и укусна. Поред коњака, вино је најпопуларнији сувенир.
У Јерменији се јесен не сматра тужним периодом године пре зиме, већ заслуженим предахом после тешког рада током лета. За њих је новембар — висока сезона. Нема више врелине, инсеката и змија.
Сада су ту свеже воће, локални десерт гата, изобиље вина, планински ваздух и пејзажи жутих нијанси.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала