- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Прекретница: Хиљаде беспилотних летелица омогућиће Русији да води рат новог типа

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаБеспилотне летелице на вежбама "Кавказ 2020"
Беспилотне летелице на вежбама Кавказ 2020 - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2022
Пратите нас
Донедавно се развој и употреба беспилотних летелица нису могли сматрати јачом страном руског Војно-индустријског комплекса и Оружаних снага. Међутим, 2021. година је на неки начин прекретница, те ће бити упамћена по бројним догађајима који показују радикалну промену односа према борбеним дроновима, пише портал „Взгљад“.
Како се наводи, након распада деведесетих година прошлог века много тога је изгубљено, па су водећу улогу у прављењу беспилотних летелица преузеле САД, Израел и Турска. Међутим, руске Оружане снаге већ неколико година имају прилично ефикасне летелице које су се показале у правим борбама.
Масовна употреба дронова демонстрирана је само у Сирији. У периоду 2017-2018. године Оружане снаге Русије имале су на хиљаде беспилотних летелица различите намене, али се углавном радило о дроновима за извиђање и корекцију. Тада су се тек тестирале беспилотне летелице помоћу којих се оружје наводи на мету или које могу самостално да га примењују.
Међутим, прошле године је поново почело да се улаже у ту област, и то мудро.

Лутајућа муниција, „Орион“, „Охотник“

Аутор чланка подсећа да је телевизија „Русија 24“ у децембру 2021. у свом кратком филму „Рат дронова“ представила лутајућу муницију (дронови-камиказе). На снимцима је приказано како Снаге за специјалне операције користе те дронове. Наравно, за њих су они веома користан инструмент. Уместо да се пошаље специјална група у позадину непријатеља, задатак се може решити јефтиним дроновима-убицама за једнократну употребу.
Аутор чланка наводи да су потребне ударне јединице које су спремне и способне да осигурају масовну употребу таквих дронова, али да се данас са сигурношћу може рећи да је у Оружаним снагама Русије већ покренуто то питање и да постоји нада да ће такве јединице постати реалност у наредним месецима.
Такође, претпоставља се да ће бити покренута серијска производња наоружаних дронова „Орион“, јер је управо изграђена фабрика за њихово конструисање. За њих је спремно и специјално лако наоружање. Летелице су тестиране у Сирији.
По свему судећи, биће убрзана и производња борбене беспилотне летелице „Алтиус“ са огромним дометом лета. Он ће омогућити извиђање на великој удаљености.
Што се тиче чувеног дрона „Охотник“, напредак је већ очигледан. Други примерак са равним млазницама мотора, који је извезен из фабрике јасно наговештава да је близу серијска производња.
Све то ће, према речима аутора чланка, пружити Русији могућност да води рат новог типа којим су засад у свету у потпуности овладале само Турска и делимично САД.
Беспилотне летелице са ситном муницијом чине рат много јефтинијим. Мета за коју је довољно неколико килограма експлозива са толико ће бити и уништена. Неће бити потребе да се подиже млазни ловац или фронтовски бомбардер, неће морати да се сагоревају тоне керозина, нити ће се ризиковати живот пилота.
У таквом рату питање војне моћи ће се свести на производњу – ко може да направи више дронова тај је и јачи. А и за економију све то може да буде велики плус, и не ради се само о извозу дронова, јер компанија „Кронштадт“ активно ради на пробоју у цивилни сектор у коме се сада формира потражња за беспилотним летелицама.
Генерално, када је реч о беспилотним борбеним летелицама прошла година је била позитивна, испуњена добрим одлукама и техничким победама, констатује аутор чланка, истичући да је Русија на самом почетку нове ере развоја беспилотних летелица. Праве одлуке су већ донете и остаје само да се спроведу у дело 2022. године.
Сухој С-70 Охотник-Б је стелт тешка борбено-извиђачка беспилотна летелица на млазни погон. Развила ју је компанија „Сухој“. Намењена првенствено борбеним задацима, а може се користити и за извиђање. Има опто-електронску опрему, а може носити и наоружање унутар трупа. У подручју борбених дејстава може остати више часова.
Орион“ спада у класу дронова са летом средње висине и дугог трајања. Максимум лета ће му бити најмање један дан са максималном висином од око осам хиљада метара. Дрон је тежак 1.100 килограма, носивост му је 250 килограма. Први прототип је направљен још 2015. године, а испитивања су започета 2016. године.
Ловци пете генерације Су-57 - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2021
Смрт за непријатељску ПВО: Руски ловац Су-57 ће постати „господар“ беспилотне армаде
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала