- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Саудијска принцеза и њена ћерка пуштене из притвора /фото/

© REUTERS / Ahmed YosriРијад
Ријад - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2022
Пратите нас
Саудијске власти ослободиле су принцезу Басму бин Сауд и њену ћерку које су у притвору без оптужнице провеле скоро три године, саопштио је њен правни саветник.
Принцеза Басма (57), чланица краљевске породице, позната по критикама положаја жена у Саудијској Арабији и као заговорница темељних реформи, нестала је у марту 2019. заједно са својом одраслом ћерком Сухуд ел Шариф, преноси Ројтерс.
„Две даме су пуштене из произвољног притвора и стигле су у свој дом у Џеди у четвртак, 6. јануара", саопштио је принцезин правни саветник Хенри Естраман.
Он је истакао да је принцеза добро, али да ће тражити медицинску процену њеног здравственог стања.
"Изгледа исцрпљено, али је добро расположена и захвална што је поново са својим синовима", навео је адвокат.
Канцеларија за медије саудијске владе није одговорила на захтев Ројтерса за коментар, а власти никада јавно нису коментарисале случај.
Принцеза Басма је 2020. преко друштвених мрежа саопштила да је годину дана у злогласном затвору без објашњења.
На налогу на Твитеру она је тада послала молбу свом стрицу краљу Салману да буде ослобођена из притвора уз наводе да је "арбитрарно затворена у затвору Ел Хаир" и да се њено здравље погоршава.
У другој поруци тражила је од краља и његовог сина престолонаследника Мохамеда бин Салмана да преиспитају њен случај и да је ослободе јер није урадила ништа погрешно.
Најмлађе дете покојног краља Сауда, принцеза Басма, критиковала је однос краљевства према женама. Требало је да отпутује у иностранство ради лечења у време хапшења крајем фебруара 2019. године, а након притвора је обавештена да је оптужена да је покушала да фалсификује пасош, саопштио је тада блиски рођак.
Према његовој изјави, оптужбе су касније одбачене, али је остала у притвору заједно са ћерком која је у то време била са њом.
Ројтерс није могао да утврди да ли је њено хапшење повезано са ранијим притварањима чланова саудијских чланова краљевске породице и истакнутих грађана, које извори повезују са консолидацијом власти престолонаследника Мохамеда бин Салмана или сузбијањем неслагања, укључујући и активисткиње за женска права.
У петицији која је поднета Уједињеним нацијама, од 5. марта 2020, а у коју је Ројтерс имао увид, принцезина породица је сугерисала да би разлог притвора могла бити њена улога „отвореног критичара злостављања у Саудијској Арабији, али исто тако и због распитивања о замрзнутом богатству које је остало од њеног оца", пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала